Britský ministr obrany: Po Gruzii a Krymu nikdo nic neudělal, tak přišel Putin znovu

Ruský prezident Vladimir Putin

Válka na Ukrajině (26. 7.)

Válku na Ukrajině vyhrává napadená země. Ať už ale konflikt dopadne jakkoliv, Rusko se vinou vlastních rozhodnutí proměnilo v méně významný stát. To si myslí britský ministr obrany Ben Wallace, který poskytl při návštěvě Slovenska rozhovor pro televizi Markíza. Podle něj je rovněž zjevné, že Vladimir Putin chce obnovit dávné impérium a NATO je v celém narativu jen zástěrka.

Ačkoli posledních pár týdnů je situace na východní frontě války na Ukrajině spíše patová, Wallace nepochybuje o tom, kdo válku momentálně vyhrává. Podle něj existuje mnoho definic vítězství a každým dnem, kdy se Rusko vyčerpává na Ukrajině, boduje Kyjev a celý Západ.

„Válku vyhrává Ukrajina, Rusové nedosáhlí žádného svého cíle. Mysleli si, že to dokážou za pár týdnů, že budou mít pod kontrolou celou Ukrajinu, to se jim zdaleka nepodařilo. Jejich jednotky utrpěly obrovské ztráty, do této invaze zapojili 65 procent celé armády. Ztratili desetitisíce vojáků, trápí je nedostatek přesně naváděné munice,“ vypočítával Wallace pro TV Markíza potíže Rusů, kteří nezvládají dobytá území efektivně okupovat, protože ničí potřebnou infrastrukturu.

Moskva si podle britského politika sama zavařila a zúžila seznam spojenců. „V mezinárodním rozměru se Rusko stalo méně významnou zemí. Jsou v izolaci, jsou na ně uvalené jedny z největších sankcí na světě. Putin je izolovaný. V důsledku této invaze Rusko ztratilo na významu. Přitom se mohlo vydat lepší cestou, je to smutné. Je závislé na Číně a většina Evropy se k němu otočila zády. To už se nezmění nezávisle na tom, jak válka dopadne,“ domnívá se ministr. Podle něj se od Ruska brzy energeticky odpojí i Německo.

Putin se na Ukrajině nezastaví

Wallace si navíc myslí, že dlouhodobou snahou Vladimira Putina je obnova dávné ruské říše, což podle ministra vyplývá z prezidentových esejí. „Jeho ambice nekončí na Ukrajině, jeho vize historie sahá k něčemu, co nazývá Stará Rus, která zahrnuje části Slovenska, Pobaltí, Polska a dalších států. On to vnímá, že je to jeho osud, že je carem. Toto není o NATO, tím jen odpoutává pozornost, má územní a imperialistické ambice založené na překrucování historie,“ řekl britský ministr.

Dokládají to podle něj invaze, ke kterým docházelo v minulých letech. „Víme z historie, že Putin se vrátí. Nikdo nic neudělal v roce 2008 v Gruzii, nikdo nic neudělal v roce 2014 na Krymu, tak se vrátil, aby získal víc. Je důležité, aby lidi pochopili, že pokud nic neuděláme, Putin se vrátí a bude chtít víc,“ uzavřel Wallace.

Tagy: