Rusové u Chersonu sestřelili vlastní vrtulník. Kyjev poděkoval za „gesto dobré vůle“

Trosky zničeného ruského vrtulníku v Hostomelu (8. července 2022)

EU plánuje omezit spotřebu plynu

Ruské síly protivzdušné obrany sestřelily v Chersonské oblasti jeden z vrtulníků ruské armády. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnil generální štáb ukrajinských ozbrojených sil. Ten rovněž ve svém hlášení okupantům ironicky poděkoval. Incident může být dalším z důkazů, že Rusové ztrácejí kontrolu nad Chersonem i jeho okolím.

„Děkujeme okupantům za gesto dobré vůle. V úterý měly tři ruské vrtulníky Ka-52 v úmyslu zaútočit na naše jednotky v Chersonské oblasti. Při návratu se však dostaly pod ‚přátelskou‘ palbu vyděšených sil ruské protivzdušné obrany,“ stojí v prohlášení ukrajinského generálního štábu.

"Жест доброї волі" від окупантів Минулої доби три російських Ка-52 на Херсонщині мали намір атакувати наші підрозділи, ...

Posted by Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine on Tuesday, July 26, 2022

Podle něj Rusové omylem jeden ze tří strojů skutečně sestřelili. „Ruská protivzdušná obrana se nikdy nevyznačovala velkou přesností. Bohužel útočníci zničili pouze jeden vrtulník Ka-52. Škoda,“ glosoval štáb. Zároveň dal jasně najevo, že Ukrajinci dělají vše pro to, aby celou Chersonskou oblast získali opět pod svou kontrolu, a to včetně stejnojmenného hlavního města.

Pravdou je, že den po dni postupně osvobozují osady v blízkosti Chersonu. Ve středu se objevily zprávy o ukrajinském strategickém útoku na Antonivský most, který vede přes řeku Dněpr. O uzavření mostu informoval Ruskem dosazený představitel Chersonské oblasti Kirill Stremousov, napsala agentura Interfax.

Bitva o Cherson začala hned v první den ruské invaze, tedy 24. února, a po šesti dnech skončila ruským vítězstvím. Cherson tak byl prvním velkým ukrajinským městem, které okupanti dobyli.

Pokud se však ukrajinským obráncům podaří získat město zpět, znamenalo by to podle expertů pro Rusko poměrně závažný problém. Narušilo by to totiž ruské zásobovací linie. Dobytí Chersonu by rovněž výrazně posílilo morálku na ukrajinské straně.

Že Rusové nad Chersonskou oblastí ztrácejí kontrolu, může ukazovat i zmíněný incident se sestřeleným vrtulníkem Ka-52. Nutno podotknout, že během válečných konfliktů k podobným nedorozuměním dochází běžně. Proto se obě strany snaží svou těžkou techniku i vojáky označovat tak, aby nedošlo k záměně s nepřítelem. Ani to ale někdy nestačí.

Na špatné vyhodnocení situace již během ruské invaze doplatili i Ukrajinci. Na začátku dubna se na sociálních sítích začalo šířit video, které ukazuje skupinu ukrajinských vojáků na silnici. Ti již z dálky vítali příchozí tank v přesvědčení, že jej ovládá spojenecká posádka. Ukázalo se však, že šlo o nepřítele. Ruský obrněnec do davu vypálil střelu z bezprostřední blízkosti.

Tagy:
válka Ukrajina vrtulník omyl Rusko těžká technika protivzdušná obrana vrtulníky Cherson Chersonská oblast Kamov Ka-52