Nobelovu cenu za literaturu získal dramatik Jon Fosse. Jeho hry uvádějí i česká divadla

Nobelovu cenu za literaturu letos získal norský dramatik Jon Fosse. Ve čtvrtek tuto informaci sdělil šéf Švédské akademie Mats Malm. Akademici ocenili zvláště jeho inovativní přístup k tvorbě, která podle nich „dokáže formulovat nevyslovitelné“.

Čtyřiašedesátiletý Fosse je po významném dramatikovi 19. století Henriku Ibsenovi nejhranějším norským dramatikem na evropských jevištích. To Nobelův výbor zdůraznil i ve zdůvodnění svého rozhodnutí a připomněl, že Fosse je činný také jako autor dětských knih a překladatel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Neznámý muž vrátil ztracený van Goghův obraz. Dílo za několik milionů předal v tašce z IKEA

„Jsem ohromený, ale i trochu vylekaný. Vnímám to jako ocenění pro literaturu, které jde především o literaturu samou a o nic jiného,“ uvedl Fosse v prohlášení pro média, které zveřejnil jeho nakladatel. Malm upřesnil, že zprávu o zisku Nobelovy ceny Fosse dostal ve chvíli, kdy řídil auto po venkovské silnici, a slíbil prý, že si dá na cestě domů pozor.

Autor dvou desítek divadelních her a mnoha básnických sbírek, esejů a románů se věnuje literární tvorbě čtyři desítky let. Jeho knihy a hry byly přeloženy do více než 40 světových jazyků včetně češtiny. Jeho hry uvedly v Česku například Divadlo Petra Bezruče, Činoherní klub či Malá scéna Národního divadla Brno. V roce 2021 Fosse obdržel čestný doktorát na Janáčkově akademii múzických umění (JAMU) v Brně.

„Fosse spojuje svoje zakořenění v jazyce a svůj norský původ s uměleckými postupy po nástupu modernismu,“ uvedl člen Nobelova výboru Anders Olsson. Fosse píše jazykem nynorsk neboli novou norštinou, která je vedle bokmaalu jednou ze dvou oficiálních psaných variant norštiny. Jeho základ tvoří norská nářečí a používá ho necelých 15 procent Norů, kteří žijí převážně na jihu a jihozápadě země.

Z Fosseho díla Olsson vyzdvihl jako opus magnum román Nové jméno: Septalogie VI–VII, který se loni dostal rovněž mezi finalisty na zisk Mezinárodní Bookerovy ceny. V Česku vyšla například Fosseho baladická volná trilogie Mámení, Sny Olavovy a Na sklonku dne, jež pojednává o mladých milencích Aslem a Alidě a byla v minulosti oceněna prestižní Cenou Severské rady. Přeložen byl také dvojromán inspirovaný osudem norského malíře Larse Herterviga s názvem Melancholie I, II či lyrická novela o životě rybáře Olaie Ráno a večer.

Na Nobelovu cenu dosáhl Fosse jako čtvrtý Nor v historii po Bjørnstjerneovi Bjørnsonovi, Knutu Hamsunovi a Sigrid Undsetové.

Nobelova cena s sebou nese i finanční odměnu 11 milionů švédských korun (23 milionů Kč). Slavnostní předání bude v prosinci ve Stockholmu. Loni ocenění za literaturu připadlo francouzské spisovatelce Annie Ernauxové.

Tagy: