Noční klub lákal lidi i po 22. hodině navzdory zákazu. Natáčíme studentský film, hájí se

DJ a lidé v nočním klubu

Cross Club a možné obcházení opatření

Snaží se noční podnik obejít platná opatření, která mají zamezit šíření koronaviru? Tuto otázku si pokládá řada lidí poté, co pražský Cross Club oznámil, že se v něm bude natáčet studentský film po 22. hodině, a shání lidi coby komparzisty, kteří by v klubu tančili. Po vlně kritiky, kterou přispěl i ministr zdravotnictví Roman Prymula, však údajní filmaři a klub od natáčení ustoupili.

„Od 28. září bude ve spodním patře klubu Cross každou noc probíhat natáčení studentského filmu,“ zveřejnil Cross Club na svých webových stránkách. „Studenty jsme podporovali vždy a v tuhle chvíli, kdy musíme jako klub být pro veřejnost zavření, nám to vyhovuje. Sháníme tedy na každý den komparz (bez nároku na honorář), který bude každý den hrát návštěvníky klubu. Jde o hodiny záběrů na tančící a bavící se lidi a pro vybrané menší epizodní role ve filmu. Takže dobrá zpráva, pokud vám bude chybět v noci klub, můžete dorazit jako komparz,“ doplňují představitelé klubu v příspěvku s tím, že se mělo jednat o aktivitu studentů Filmové akademie múzických umění (FAMU) a Prague Film School.

Tento krok ovšem schytal kritiku. Vyjádřil se k němu i nový ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Ten uvedl, že aktivitu klubu bude prošetřovat policie. „Toto je aktivita, která je naprosto nežádoucí, a myslím, že ani neproběhne. Beru to jako výsměch,“ prohlásil na tiskové konferenci Prymula. Na svém nově zřízeném twitterovém účtu pak vyzval lidi k tomu, aby namísto akcí venku raději zůstali u domácích aktivit. „Četli si knížky, dívali se na filmy a užívali si rodinu,“ uvedl coby příklady nový ministr zdravotnictví.

Studenti film chtěli dělat ve svém volném čase, říká šéf klubu

Jednatel Cross Clubu Tomáš Zdenek pro CNN Prima NEWS uvedl, že jde o akci studentů FAMU, kteří však točí film ve vlastním volném čase. „Oni si dělají ve svém volném čase svůj film a to, že jsou studenti FAMU, nic nemění na tom, že nemusí informovat školu,“ řekl CNN Prima NEWS Zdenek.

Studenti prý již pro film natáčeli záběry v klubu před začátkem epidemie „Já si s nimi psal, že teď máme volnou celou noc, protože chtějí točit noční život,“ sdělil Zdenek s tím, že aktuálně mají tito studenti možnost natáčet klidně i deset hodin vzhledem k tomu, že platí opatření, podle nichž musí být od 22. hodiny klub zavřený.

Zdenek však zároveň odmítá, že by šlo o snahu obejít opatření proti koronaviru. CNN Prima NEWS řekl, že vůbec nechápe reakce lidí, když ještě klub nezveřejnil režim, v jakém se film měl točit, či hygienická opatření.

Samotná FAMU se od informace, že by stála za produkcí studentského filmu, distancuje. „FAMU aktuálně neprodukuje studentský film, který by se natáčel v prostorách klubu Cross, ani film, který by se obsahově zabýval elektronickou hudební scénou,“ řekla pro CNN Prima NEWS mluvčí FAMU Klaudie Osičková. Podle ní údajná akce studentů „rozhodně nevychází z toho, že by měli nějaké zadání ve škole.“ Podobné vyjádření škola zveřejnila i na Facebooku.

Na základě zprávy, kterou zveřejnil pražský cross][club o natáčení studentů FAMU v prostorách klubu, publikujeme...

Posted by FAMU - Filmová a televizní fakulta AMU on Friday, September 25, 2020

Cross Club pořádá akce i po 22. hodině

Během pátečního odpoledne pak na facebookových stránkách došlo na zveřejnění vyjádření údajných studentů. Za filmem mají stát Edoard Herroza s Annou Katrovasovou, kteří tvrdí, že film pochází čistě z jejich iniciativy a není spojený s jakýmikoliv školami či společnostmi. „Realizace filmu je na úplném začátku, chtěli jsme dodržovat veškeré bezpečnostní regulace pro natáčení a vše jsme chtěli konzultovat i s ministerstvem zdravotnictví,“ uvádí studenti v prohlášení s tím, že natáčení nyní odkládají až do doby po koronavirové pandemii.

Cross Club přitom na svých facebookových stránkách uvádí, že i nadále připravuje noční akce i po 22:00. Výstupy různých DJ se po této hodině pouze přesunou ven, kde by účastníci akce měli dostat sluchátka, a pokračovali by tak v „silent party“, jak píše klub na svém facebookovém profilu. Před klubem pak lidé mohou být klidně až do ranních hodin.

Buďte zdrávi, v návaznosti na zprávy, které kolují internetem, chceme věci uvést na pravou míru. Zde je...

Posted by CROSS][CLUB - officiall on Friday, September 25, 2020

Nová opatření krátce po svém nástupu do funkce oznámil nový ministr zdravotnictví Roman Prymula. Již od čtvrtka musí všechny restaurace, bary a noční kluby zavírat nejpozději právě ve 22:00.

Ve čtvrtek přibylo v Česku 2 913 nakažených, což je druhý nejvyšší denní nárůst od začátku pandemie. Nejvíce lidí bylo hlášeno minulý čtvrtek kdy přibylo více než 3 126 pozitivně testovaných osob. Dosud s koronavirem v zemi zemřelo 567 lidí. Aktuálně je v Česku 30 425 nakažených, většina s mírným průběhem nemoci.

Tagy: