Noční můra z horusické motodílny. Gang z Východu vraždil železnými tyčemi

Rány železnou tyčí, svazování i nekonečná muka. To bylo řádění gangsterů, kteří slepě věřili tomu, že v jihočeské dílně na opravu starých motocyklů objeví miliony korun. Jenže jejich plán selhal a zůstali po nich dva mrtví. Násilníky možná zradil tipař, kterého policisté nikdy nevypátrali. Ostatně i z pětičlenného gangu Ukrajinců skončili za mřížemi věznice pouze dva. Ti zbylí se dodnes ukrývají kdesi v zahraničí. Příběh redakce CNN Prima NEWS přináší v seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších kriminálních případech posledních desetiletí.

Bylo po osmé večer, 16. září roku 2015, když před rodinnou firmou v jihočeských Horusicích zastavilo auto. Pro sousedy to nebylo nic neobvyklého. Šlo o úspěšnou motodílnu, která neměla o zákazníky nouzi. Někteří dokonce na opravu svého jednostopého miláčka spěchali tak, že často přijížděli i večer. Díky mnoha zakázkám se v dílně pracovalo i dlouho do noci.

ČTĚTE DÁLE: Přítelkyni zasadil během společné koupele 46 ran nožem. U soudu vypovídala i Hanychová

Ukrajinští gangsteři si sídlo firmy vytipovali kvůli finanční hotovosti. Vůdce skupiny podle výpovědí později dopadených členů plánoval, že uvnitř majitel dílny ukrývá peníze v řádech milionů korun. Už den před loupeží si tak členové gangu byli místo obhlídnout. Zjišťovali, kolik je uvnitř budovy lidí, a mapovali únikové cesty z Horusic.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Udeřili 16. září. Pět mužů proběhlo zahradou k rodinnému domu a dílně, aby vtrhli dovnitř. Neměli nože ani střelné zbraně. Vyzbrojeni železnými tyčemi začali bít do všeho a do všech. Jejich původní plán ale vzal rychle za své. Rychle je zaskočilo, že uvnitř budovy je poměrně hodně lidí. Včetně rodiny majitele firmy totiž v dílně pracovali ještě tři zaměstnanci. Dohromady sedm lidí. Ani přesila ale proti brutálním gangsterům nepomohla. Svým obětem totiž útočníci mířili zejména na hlavy. Některé z obětí dokonce svázali a začali zjišťovat, kde jsou ukryté slibované miliony korun.

Když zjistili, že tolik peněz majitel malé firmy v domě nemá, jejich zuřivost neskončila, spíš naopak. Vztek z nepovedené akce je vybičoval k ještě hrubšímu násilí. Majitel firmy a jeho švagr řádění gangu nepřežili, další lidé skončili vážně zranění v nemocnici. Záchranáře si poranění obyvatelé domu zavolali sami, když gangsteři po několika desítkách minut sami odešli.

Vyšetřování nebylo pro policisty vůbec jednoduché. Chyběl motiv i důkazy, které by pachatele mohli usvědčit nebo dát kriminalistům alespoň nějaké vodítko. Firma vyráběla náhradní díly do starých motocyklů, opravovala veterány. Nikdo nemohl předpokládat, že by uvnitř dílny byla hotovost, jejíž výše by mohla pachatele vyprovokovat k tak bestiálnímu útoku. Celková škoda, kterou lupiči způsobili, nepřesáhla půl milionu korun. Stopy nakonec policisty zavedly až za hranice Česka. Na objasnění případu pracovali postupně kriminalisté ze šesti zemí, až se konečně podařilo pachatele odhalit. Zadržet se podařilo pouze dva z pětičlenné skupiny ukrajinských gangsterů, Róberta Simona a Ivana Ivanovského.

Vraždili ti na svobodě

Soud s dopadenou dvojicí byl ostře sledovaný. A to i přesto, že kriminalisté podle výslechů věděli, že ti, které se jim podařilo zadržet, nejsou hlavní agresoři. Podle zjištění detektivů zůstala zbývající část gangu ukryta kdesi v zahraničí. Róbert Simon tak u soudu tvrdil, že on pouze svazoval oběti a následně hlídal venku před domem. Sedmatřicetiletý Ivan Ivanovský zase stále dokola opakoval, že byl v době vraždění v úplně jiné části dílny a o smrtonosných ranách železnou tyčí tak neměl vůbec tušení.

Soudce jejich tvrzení do velké míry uvěřil. Důkazy proti obžalovaným totiž chyběly. Nikdo jim nedokázal dokázat, zda právě oni železnými tyčemi v sídle rodinné firmy zabíjeli, nebo ne. I přesto, že nad dvojicí visel i výjimečný třicetiletý trest, byli nakonec odsouzeni k o poznání kratšímu pobytu za mřížemi. Ivan Ivanovský si vyslechl sedmnáctiletý rozsudek. Róbert Simon podle rozhodnutí soudu strávil ve vězení následujících dvanáct let svého života. Českého tipaře, který podle detektivů gang z Východu do horusické motodílny navedl, se dosud nepodařilo vypátrat.

MOHL VÁM UNIKNOUT NEJNOVĚJŠÍ DÍL VIDEOPODCASTU HLASŮ ZLOČINU:

Tagy:
peníze vražda oběť Jihočeský kraj gang loupež trestná činnost dílna Zvlášť závažné zločiny trestná činnost, právo a spravedlnost loupež a krádež Róbert Simon Horusice Ivan Ivanovský