Nová koalice si vytváří teplé trafiky. Pirátům jde o korýtka, myslí si Okamura

Tomio Okamura

Markéta Pekarová Adamová, Tomio Okamura

Nová vláda si vytváří jen teplá korýtka a trafiky, prohlásil v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS šéf SPD Tomio Okamura. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová oponovala, že na první pohled to skutečně může vypadat, že nová vláda zřizuje novou pozici, ale právě ta povede k tomu, že ušetří.

„Hovořili jste o úsporách, ale vznikají tu tři noví ministři. Vznikají i nové posty ve vedení Sněmovny. To je 20 milionů korun za volební období,“ prohlásil Okamura na úvod nedělní Partie Terezie Tománkové.

Kde vzal cenu 20 milionů korun, ale neřekl. Místopředseda Sněmovny v dnešní době bere kolem 200 tisíc korun měsíčně. Za čtyři roky je to tak cca 9,6 milionu korun. Sněmovna by nově skutečně měla mít o dva místopředsedy navíc.

Budoucí vláda však nechystá vznik nových ministerstev, ale pouze ministrů bez portfeje, kteří by neměli mít rozsáhlý aparát. Jde o tři posty – ministr pro vědu a výzkum, ministr pro evropské záležitosti a ministr pro legislativu.

Nejsou to nové úřady

„Nebudou to nová ministerstva. To nejsou nové úřady. Jde nám právě o splnění programu, který počítá s rušením míst i díky digitalizaci. Určitě nebude úřad tak velký, jako je ministerstvo. Může to na první pohled vypadat, že zřizujeme novou pozici, ale právě ta povede k tomu, že ušetříme,“ reagovala na Okamuru předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Podle Okamury si nová vláda vytváří pouze nová dobře placená místa. „Vytváří se tady další teplé trafiky. V té koalici je tolik politiků, že je třeba je někam upíchnout. Když se jedná o teplá korýtka, u Pirátů už neplatí to, co říkali před volbami,“ dodal Okamura.

Zároveň doplnil, že by byl rád, kdyby prezident kriticky nahlížel na všechny ministry, které vláda představí. To už Zeman předem avizoval.

Tagy: