Zeman si prověří budoucí ministry osobně. Narazí u něj pirátský kandidát na zahraničí?

Miloš Zeman a Petr Fiala

Ačkoliv prezident Miloš Zeman dává od pátku jasně najevo, že je připraven jmenovat premiérem Petra Fialu (ODS), ještě to zdaleka neznamená, že bude souhlasit se všemi jmény ministrů, které mu během následujících týdnů Fiala předloží. Největší problém se zatím očekává u Pirátů, a to především u Jana Lipavského, jehož jméno se nejčastěji skloňuje ve spojení s ministerstvem zahraničí. Problém může vzniknout i u kandidátů ze Senátu.

„Prezident Miloš Zeman by mohl vládu potrápit při jmenování některých ministrů. Problém by mohl být například u Jana Lipavského, který nevyznává stejnou zahraniční politiku jako Zeman,“ prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor webu Info.cz Petr Holec. A souhlasí s ním další.

O tom, že právě diplomacie by mohla vyvolat střet, ve kterém se Zeman bude snažit uplatnit svůj vliv, psal i web Lidovky.cz. S odkazem na zdroje z Hradu uvedl, že prezident by měl s Lipavským „velký problém“.

Fiala: Prezident chce s kandidáty diskutovat

Že prezident bude chtít pečlivě všechny kandidáty na ministry prozkoumat, mluvil v sobotu po rozhovoru s prezidentem i šéf ODS Petr Fiala.

„Jsem samozřejmě připraven, že je potřeba se bavit o tom, kdo bude zastávat jednotlivé pozice ve vládě a že má pan prezident právo se s lidmi setkat a diskutovat s nimi o jejich představách o správě resortu,“ prohlásil Fiala s tím, že i on sám se bude chtít s některými kandidáty osobně před jmenováním bavit.

Třecí plochy: Čína, Rusko, Izrael

Zeman v minulosti už několikrát ukázal, že je připraven kandidáta, kterého mu premiér předloží, nejmenovat. Ač Ústava hovoří o tom, že prezident jmenuje ostatní členy vlády na návrh premiéra, o tom, že by to prezident udělat musel, se v ní nepíše.

V minulé vládě měl Zeman například problém se jmenováním Michala Šmardy ministrem kultury nebo Miroslava Pocheho šéfem ministerstva zahraničí. Místo něj na diplomacii usedl Tomáš Petříček a právě jeho spory s prezidentem byly jedny z těch nejhlasitějších.

A podobná by mohla být situace i nyní. Nová vláda ve svém programovém prohlášení v oblasti zahraniční politiky jasně deklarovala „revizi vztahů s Ruskem a Čínou“, prohlubování vztahů s Tchaj-wanem nebo blízký vztah s USA.

To všechno jsou věci, kde by budoucí ministr zahraničí mohl u prezidenta  narazit. Na resort zahraničí by měl navíc podle informací CNN Prima NEWS usednout Pirát Jan Lipavský, který se v minulosti společně s pirátskými europoslanci například vymezil vůči politice Izraele. A právě Izrael se dlouhodobě těší Zemanově bezpodmínečné podpoře. Prezident dlouhodobě tlačí na přesun české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Ve vládním koaličním programu budoucího kabinetu, který má redakce CNN Prima NEWS k dispozici, je ovšem zmínka o Izraeli dost vágní: .„Budeme rozvíjet tradiční strategické partnerství s Izraelem, zejména v oblasti bezpečnosti, vědy, výzkumu a inovací.“

V otázce vztahů s Tchaj-wanem se prezident dostal do sporu například s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem, který je také z pirátské strany. Zeman dlouhodobě prosazuje orientaci především na Čínu. Jedním z vrcholů této spolupráce byla návštěva čínského prezident Si Ťin-pchinga v Praze v roce 2016.

Stop kanálu Dunaj–⁠Odra–⁠Labe

Další spor by mohl nastat s budoucím ministrem dopravy, kterým by měl být Martin Kupka z ODS. V rámci programu koalice je totiž napsáno, že se ukončí veškeré práce na plánovaném kanálu Dunaj–Odra–Labe.

„Zastavíme práce na kanálu Dunaj–Odra–Labe a zrušíme jeho územní rezervy v dotčených obcích,“ píše se v dokumentu. Právě tento vodní koridor, na jehož přípravě už ministr Karel Havlíček pracoval, byl jedním ze Zemanových snů, jehož realizaci prosazoval dlouhá léta. Proti megalomanskému projektu se ale postavila řada obcí i odborníků na životní prostředí.

Odveta vůči senátorům?

Dlouhodobě špatné vztahy má prezident především s horní komorou Parlamentu a jejími členy. Ve chvíli, kdy by někteří z nich chtěli do budoucí vlády usednout, se dá očekávat, že jejich jmenování nepůjde zas tak hladce.

Nejčastěji se v této souvislosti hovoří o senátorovi Pirátů Lukáši Wagenknechtovi, který by měl zastávat nový post ministra pro legislativu. Do vlády by také měla zamířit lidovecká senátorka Šárka Jelínková, a to to do křesla ministryně práce a sociálních věcí, a o Anně Hubáčkové zvolené za KDU-ČSL se mluví jako o ministryni životního prostředí..

I kvůli úvahám o aktivaci článku 66 Ústavy si prezident do kandidátů zřejmě minimálně rýpne, pokud se dokonce úplně nepostaví na zadní a neřekne, že toho či onoho člověka skutečně nechce.

Tagy: