Miss America, která boří mýty. Krásná Madison může být členkou Top Gunu či výzkumnicí

V pouhých 22 letech se Madison Marshová může pyšnit hned několika „tituly“. Usměvavá blondýnka je studentkou Harvard Kennedy School a podporučicí amerického letectva. V budoucnosti se může zapojit do programu Top Gun, už nyní byla přijata do výcviku stíhacích pilotů. Po tragické smrti matky, která podlehla „tichému zabijákovi“, zvažuje i kariéru ve výzkumu rakoviny. Mladá žena navíc neoplývá jen intelektem, ale i krásou. V neděli 14. ledna připojila k titulu Miss Colorado další: Miss America.

Miss America 2024? Podporučice amerického letectva a 22letá studentka magisterského programu veřejné politiky na Harvard Kennedy School, která spadá pod Harvardskou univerzitu v Cambridge. Řeč je o Madison Marshové. V neděli 14. ledna získala jako první důstojnice letectva v aktivní službě národní titul ze soutěže krásy. Už od roku 2023 se mohla pyšnit titulem Miss Colorado.

ČTĚTE TAKÉ: Chci ještě vidět hrát Anglii, svěřil se umírající trenér Eriksson. Prozradil i nesplněný sen

Konkurence přitom nebyla malá. Soutěže se zúčastnilo 51 dívek, které zastupovaly všech 50 států USA a Washington, D.C. 11 z nich pak postoupilo do finále, kde absolvovaly čtyři soutěžní kola: fitness show – procházku po mole, rozhovor o „horkých tématech“, talentové vystoupení a přehlídku večerních šatů, uvádí web CNN.

V poněkud nesourodém diskusním kole, v němž se probírala témata jako terorismus, technologie, výživa a změna klimatu, reagovala Marshová na téma „léky v Americe“ vzpomínkou na boj své zesnulé matky s rakovinou slinivky. V talentovém kole přednesla mluvené slovo zaměřené na získání pilotního průkazu v 16 letech.

Splněný sen

Už jako malá měla Marshová ráda vědu a snila o tom, že se stane pilotkou nebo astronautkou. Rodiče její sny podporovali a ve 13 letech ji poslali na vesmírný tábor, kde se setkala s astronauty a piloty stíhaček. Brzy poté začala s výukou létání, přičemž v 16 letech získala pilotní průkaz. Následovala práce na dosažení dalšího cíle: stát se kadetkou letecké akademie.

Jako mimoškolní aktivitu chtěla usměvavá blondýnka zkusit i soutěže krásy. „Jednou z velkých věcí, která se mi na nich líbí, je aspekt práce pro společnost a důraz na veřejné vystupování,“ vysvětlila pro web Good News Network. Těsně před absolvováním akademie a jmenováním důstojnicí letectva byla Marshová v květnu 2023 korunována Miss Colorado.

„Bylo to opravdu neskutečné,“ uvedla a zdůraznila, že se snaží vyvracet předsudky a stereotypy o moderních soutěžích krásy a jejich účastnicích. „Organizace Miss America se zaměřuje na to, co můžete poskytnout komunitě prostřednictvím svého společenského vlivu. Ujišťuje se, že máte hvězdný životopis, že jste dobrá ve veřejném vystupování, že umíte navázat kontakt s lidmi a máte možnost vést ostatní i jinými způsoby,“ vysvětlila.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ostrá slova i dojetí na Zlatých glóbech. Culkin se vysmál kolegovi. Nolan vzpomínal na hvězdu

Už po získání titulu Miss Colorado si Marshová užívala rozhovory s mladými dívkami o tom, jak se stát pilotkou. Viděla v nich příležitost pro vyvracení stereotypů, které o ženách v armádě existují.

Armáda nebo věda?

Svou budoucí kariéru si i přes svou vášeň k pilotování Marshová ještě neurčila. Je možné, že se stane součástí programu Top Gun, anebo dá přednost výzkumu rakoviny. „Před pěti lety jsem přišla o maminku. Hned poté jsem s rodinou založila neziskovou organizaci, která má za cíl získávat peníze a zvyšovat povědomí o rakovině slinivky břišní,“ přiblížila osobní smutný příběh.

Po smrti matky si začala stále více uvědomovat, jak ji politika a výzkum baví. Z toho důvodu nastoupila na magisterský program na Harvard Kennedy School.

ČTĚTE TAKÉ: Drogy pohlcují české děti. V nemocnicích jich končí 30krát víc než před 10 lety, tvrdí lékaři

„Nyní se snažím udělat další krok a využít studium k tomu, abych se dozvěděla o vnitřním fungování a obtížích toho, jak politika skutečně vypadá – o otázkách, jako je ekonomické prostředí a další společenské tlaky, které by mohly bránit naší schopnosti realizovat politiku boje proti rakovině, jež může ovlivnit všechny Američany,“ dodala.

Tagy:
rakovina krása výzkum politika kariéra pilot Colorado USA miss soutěž krásy Top Gun Univerzita v Cambridgi Letectvo Spojených států amerických Madison Marshová Harvard Kennedy School