Turisty v Řecku trápí nová mutace covidu: Za týden skončilo v nemocnicích skoro 700 lidí

Nová mutace covidu otřásá Řeckem. Kmen viru FLiRT trápí místní i turisty už několik týdnů. Počet pozitivních stále stoupá, potvrdil profesor hygieny a epidemiologie univerzity v Athénách Gikas Magiorkinis. Tamní úřady doporučují, aby lidé byli opatrní, protože jen za poslední týden bylo hospitalizováno téměř 700 pacientů.

Odborníci dali novému typu covidu, který trápí Řecko, jméno FLiRT. Za poslední dva týdny výrazně stoupl počet nakažených, řekl tamní profesor hygieny a epidemiologie univerzity v Athénách Gikas Magiorkinis. Dodal však, že tato varianta nezpůsobuje vážné onemocnění.

ČTĚTE TAKÉ: Rakovině děložního čípku ročně podlehne 400 Češek. Nová AI metoda jim pomáhá zachránit život

Nehledě na to museli řečtí lékaři za poslední týden hospitalizovat téměř 700 pacientů. Oproti předchozímu týdnu je to nárůst o zhruba 200 případů, uvedla řecká zdravotnická organizace. A pokud pozitivní případy srovnáme s minulým rokem, tak je to nárůst o více než 400 případů.

Dvanáct z hospitalizovaných pacientů, včetně jednoho dítěte, vyžadovalo podporu plicního ventilátoru. Je to dvakrát více než v předešlých týdnech. Navýšil se rovněž počet zaznamenaných úmrtí. Čísla se původně pohybovala pod dvacítkou a tento týden jich bylo skoro třicet. Úřady proto varují, aby se lidé chovali zodpovědně.

Případy nové mutace covidu se objevily také v USA, ve Velké Británii a ve Španělsku. Odborníci předpokládají, že se během léta počty nakažených ještě navýší. „Myslím, že v nadcházejících týdnech se určitě objeví další případy,“ uvedl Peter Chin-Hong z University of California. „Byl zaznamenán mírný nárůst případů, který byl pravděpodobně podpořen těmito novými variantami FLiRT,“ dodal.

Jak se vir projevuje?

Typ FLiRT patří do skupiny nových kmenů viru z rodiny omikron. Mutace pomáhá viru napadat tělo navzdory imunitě získané předchozí infekcí nebo očkováním, informoval web Everyday Health.

Nehledě na skutečnost, že má mutace schopnost rychle se šířit, tak zřejmě nezpůsobuje jiné zdravotní obtíže než předchozí kmeny viru. „Nezdá se, že by se z hlediska příznaků objevilo něco nového. Nicméně na to je možná ještě příliš brzy a měli bychom to sledovat,“ vysvětlila doktorka Krutika Kuppalliová.

Mezi příznaky varianty FLiRT patří nejčastěji rýma, bolest krku, hlavy a svalů, kašel a únava. Mohou je doprovázet závažnější potíže jako horečka, nevolnost, ztráta čichu a chuti, problémy s dýcháním a průjem.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nejhorší dny mého života, popisuje boj s encefalitidou Martin. Podcenil prevenci, teď lituje

Tagy: