Nejhorší dny mého života, popisuje boj s encefalitidou Martin. Podcenil prevenci, teď lituje

Martin onemocněl klíšťovou encefalitidou na Orlíku.

Klíšťata na vzestupu

Lékaři v Česku hlásí až 60procentní nárůst případů klíšťové encefalitidy. Může za to vyšší výskyt nakažených klíšťat, kterých je v tuzemsku nejvíce v Evropě. Podle odborníků jde o vážné onemocnění, které může postihnout jak děti, tak dospělé a vést i k doživotním následkům. Lék navíc neexistuje a jedinou účinnou prevencí je očkování.

Klíšťovou encefalitidou onemocněl pan Martin v červnu na dovolené na Orlíku. Klíště odstranil, ale po několika dnech přišly zdravotní komplikace.

ČTĚTE TAKÉ: Počasí přeje klíšťatům. Experti radí, na jaké příznaky se po jejich kousnutí zaměřit

„Pocit únavy a bolest svalů, zejména lýtek. Zhruba do čtrnácti dnů nastoupily obrovské bolesti hlavy. Nic takového jsem v životě nezažil. Bylo to šest nejhorších dnů mého života, kdy jsem naspal zhruba čtyři hodiny,“ líčil pro CNN Prima NEWS.

Příznaky nepodceňujte

Jak redakci sdělila lékařka Dita Smíšková z Kliniky infekčních nemocí 2. LF UK a Fakultní nemocnice Bulovka, v první fázi se encefalitida projevuje chřipkovými stavy, tedy únavou, zvýšenou teplotou, celkovou slabostí, bolestmi hlavy a závratěmi. Následuje několikadenní klid, během něhož se virus v těle množí.

Ve druhé fázi nemoci je postižen centrální nervový systém a pacient končí v nemocnici. Během hospitalizace lékaři jen zmírňují projevy, podávají léky na snížení otoku mozku a horečky, aby mohl organismus s virem lépe bojovat. I přes veškerou snahu dochází často k dočasné ztrátě sluchu, ochrnutí končetin nebo ochrnutí dýchacích a polykacích svalů.

„V nemocnici jsem byl zhruba týden. Dostával jsem léky na bolest hlavy skrze kapačku, nějaké kortikoidy, které nějakým způsobem trochu ‚uvolňovaly‘ mozek,“ líčil Martin.

Na klíšťovou encefalitidu neexistuje žádný lék a nejlepší prevencí je tak podle odborníků pouze očkování. Nechat si podat vakcínu doporučují lékaři kdykoliv, a to i teď v letních měsících.

Jak vyplývá z dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ), počet zachycených případů nemocí přenášených klíšťaty je za první letošní půlrok extrémně vysoký. Od začátku roku už klíšťata infikovala 162 lidí klíšťovou encefalitidou a dalších 1 238 osob lymskou boreliózou. Taková čísla v České republice hygienici za posledních 10 let nezaznamenali.

Zotavení je dlouhé, následky často doživotní

„Lidé musí počítat s tím, že potřebují minimálně první dvě dávky, než ochrana nastoupí,“ připomněl pro CNN Prima NEWS Roman Chlíbek, předseda Vakcinologické společnosti.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Komáří apokalypsa, popisují lidé situaci na jihu Čech. Třeboňsko odmítá plošné postřiky

Jak dnes Martin přiznává, návštěvu lékaře a očkování jako prevenci výrazně podcenil. „Neustále jsem to odkládal a nestihl to. Hned bych to změnil,“ přiznal. Smíšková doplnila, že lékaři „velmi neradi stojí nad těžce nemocným pacientem, kterému nemají léčebně co nabídnout“.

Experti dále upozorňují, že zotavení po nemoci je dlouhé a v některých případech může mít pacient i doživotní následky. „Může skončit smrtí či zanechat trvalé následky, které člověka úplně invalidizují,“ zdůraznil redakci prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Člověk, u nějž se klíšťová encefalitida projeví, by měl podle Smíškové odpočívat minimálně čtyři až šest týdnů, nesportovat a nechodit na sluníčko. „Jsou lidé, kteří po dobu jednoho roku – a je jich až 40 procent – uvádějí bolesti hlavy, poruchy koncentrace, spánku,“ líčil zdravotní komplikace po léčbě Chlíbek.

I Martin se s některými obtížemi dodnes potýká. „Když se úplně nesnažím, tak cítím, jak mi občas zadrhává jazyk. Na tom musím pracovat,“ dodal. Podle některých lékařů jde o natolik závažné onemocnění, že by byli pro, kdyby se očkovalo pravidelně – podobně jako je tomu například u tetanu. Ubylo by prý pacientů ve vážném stavu v nemocnicích.

Tagy: