Respirátory, konec testů zdarma i tvrdé kontroly v hospodách. Vláda přijala nová opatření

Policejní kontrola v restauraci.

Tisková konference po jednání vlády

Restauratéři budou muset kontrolovat doklad o bezinfekčnosti hostů, a to od 1. listopadu. Nové opatření schválila vláda po středečním mimořádném jednání, potvrdil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ten zmínil také návrat respirátorů uvnitř budov, konec testování zdarma s výjimkami či zkrácení karanténní doby. Vláda se naopak nedokázala shodnout na opatřeních ve školách a bude o tom dále jednat.

Povinnost se prokázat certifikátem neplatí pro prodej jídla s sebou. Ve food courtech v obchodních centrech musí zákazníci doložit certifikát o bezinfekčnosti, pakliže o to budou požádáni, sdělil Vojtěch na tiskové konferenci po jednání vlády.

Hosté se mohou prokazovat dokladem o dokončeném očkování, prodělané nemoci COVID-19 nebo negativním testu v papírové nebo digitální podobě, třeba skrze aplikaci Tečka. Personál restaurací či barů nebude podle Vojtěcha lidem, kteří nemají platný certifikát, moci povolit vstup nebo poskytnout službu.

Samotná kontrola nemusí proběhnout hned u vchodu, prokazovat se mohou hosté i po usazení. Ačkoliv chápe, že pro provozovatele stravovacích zařízení jde o určité nepohodlí, konstatoval, že kvůli zrychlujícímu šíření koronaviru je takové opatření potřeba.

Restauratéři ve středu ministrovi Vojtěchovi sdělili požadavek, aby laboratorní testy byly i nadále hrazeny ze zdravotního pojištění. Opačný případ by vedl k situaci, že lidé se budou sdružovat nekontrolovaně například v garážích.

Povinné nošení respirátorů je zpět

Vláda dále schválila povinnost nošení respirátorů ve všech vnitřních prostorách včetně pracovišť, a to od 25. října. Výjimku budou mít lidé, kteří sedí v kanceláři sami, v opačném případě se zaměstnanci respirátoru nevyhnou. Nyní je povinné nošení respirátorů například ve veřejné dopravě či obchodech.

Od listopadu se rovněž omezí úhrady preventivního testování z veřejného zdravotního pojištění. Jednou týdně antigenní a dvakrát měsíčně PCR test bude hrazený pouze osobám do 18 let, dále rozočkovaným po první dávce vakcíny proti COVID-19 a těm, kteří se nemohou očkovat z důvodu kontraindikací.

Později ministerstvo zdravotnictví upřesnilo, že preventivní testy budou pojišťovny hradit také plně očkovaným lidem. Testy nařízené lékařem nebo hygieniky také zůstanou zdarma.

Vláda mimo jiné souhlasila i s tím, že se zkrátí doba platnosti negativního testu jako potvrzení o bezinfekčnosti. U testů PCR se platnost zkrátí ze sedmi dní na tři, u antigenních testů ze 72 hodin na 24 hodin.

Vláda také schválila výjimku pro děti do 12 let – ty už nebudou muset prokazovat bezinfekčnost. Dosud musely mít test nebo potvrzení o prodělání covidu. Od příštího týdne bude podle Vojtěcha rovněž zkrácena doba karantény kontaktů nakažených lidí na sedm dní, pokud ji ukončí negativním PCR testem.

Co se ovšem týče opatření ve školách, tam se vláda ještě nedokázala shodnout na jednotném postupu. Podle Vojtěcha o tom bude kabinet nadále jednat v následujících dnech.


Tagy: