Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové je možné, že vláda zpřísní opatření, pokud se pandemická situace zhorší. Do restaurací, klubů a dalších zařízení by například mohli jen očkovaní nebo ti, kteří už koronavirus prodělali. Imunolog Václav Hořejší návrhu tleská, podle dalších odborníků by ale byl protiprávní a šlo by o další šikanu.
Zkrácená doba karantény ukončená PCR testem, respirátor ve všech vnitřních prostorech, zrušení antigenních testů, cestování jen se třemi dávkami vakcíny nebo vstup do restaurací, klubů a podobných zařízení pouze očkovaným nebo lidem, kteří koronavirus prodělali. To jsou podle hlavní hygieničky možnosti, jak zpřísnit opatření, a motivovat tak lidi k očkování.
Podle imunologa Václava Hořejšího měl být vstup do restaurací a podobných prostor už dávno podmíněn pouze očkováním nebo prodělanou nemocí. „Tleskám. Je to docela dobrý prostředek na to, aby se lidé přinutili k očkování,“ řekl CNN Prima NEWS Hořejší. Lidé, kteří nemohou být očkovaní, by podle něj jednoduše získali potvrzení.
Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáše Prouzy je ale tento návrh naprosto nepřijatelný. „Nejde diskriminovat ty, kteří se řádně testují. Všude na světě jsou negativní testy postavené na roveň očkování a není jediný důvod, proč by to mělo být jinak. Pokud platí, že testování dává lidem právo chodit do práce, do školy a dělat jiné věci, nejde je vyloučit z návštěv restaurací,“ míní.
Další zbytečná prohra u soudu
Podle Prouzy návrh Svrčinové neobstojí ani u soudu. „Hlavní hygienička má spoustu nápadů a většina je odtržena od reality. Bude to další zbytečná prohra. Zároveň nevěřím, že násilím donutí více lidí k očkování. Budou se očkovat, protože budou chtít. Je vidět, že násilí v Česku nefunguje,“ upozornil šéf SOCR.
Podle něj má smysl větší kontrola stávajících pravidel. „Bylo by dobře, aby se kontroly zpřísnily, a každý, kdo jde do restaurace, tak splnil jednu ze tří možností a nebyl rizikem pro ostatní hosty,“ podotkl Prouza.
Podobný názor má i právník Ondřej Dostál (Piráti). Resort zdravotnictví by si podle něj takové opatření neobhájil. „Aby ministerstvo obhájilo opatření, které umožní vstupovat do klubu nebo restaurace pouze očkovaným nebo lidem, kteří nemoc prodělali, muselo by prokázat, že rizikovost šíření u těchto osob není dána a naopak je dána u všech, kterým bude vstup zakázán,“ zdůraznil pro CNN Prima NEWS.
To by podle něj neplatilo například u těch, kteří prodělali koronavirus, ale nebyli pozitivně testováni. Vznikla u nich však imunita, která je srovnatelná s imunitou po očkování. „Naopak není dáno, že by ochrana třetích osob u těch, které by hlavní hygienička do klubů pouštěla, byla stoprocentní nebo alespoň signifikantně vyšší,“ upozornil Dostál.
Další šikanózní opatření
Tato opatření by podle něj byla diskriminační. Dostál také připomněl několik verdiktů Nejvyššího správního soudu, který řadu opatření zpětně zrušil. „Není důvod nutit lidi k očkování šikanózními opatřeními. Je zapotřebí soustředit jak prevenci, tak i případnou léčbu na osoby, které jsou rizikové. To není úkol politiků, ale ošetřujících lékařů, zejména praktiků,“ řekl právník a dodal: „Samozřejmě za tím bude nějaká práce, ale za tu není problém řádně zaplatit.“
S tím však imunolog nesouhlasí. „Jestli někdo považuje za hlavní lidské právo svobodně šířit onemocnění okolo sebe a zatěžovat naše zdravotnictví tím, že se svou nezodpovědností dostane do těžkého stavu a bude zadarmo vyžadovat lékařskou péči jako my, kteří se chováme zodpovědně a nechali jsme se očkovat, to je potom těžké. Ale obávám se, že u nás je situace taková, že i kdyby to mělo stát další tisíce mrtvých, hlavně, že bude svoboda,“ oponuje Hořejší.
Vláda by musela přijít s kompenzačním programem
Podle Prouzy by navíc to, že by do restaurací mohli jen očkovaní nebo lidé po covidu, znamenalo obrovský propad tržeb. „Pokud by něco takového chtěla vláda zavést, musela by přijít s kompenzačním programem, protože by to znamenalo hodně velký zásah do fungování restaurací,“ upozornil.
Hořejší však tento argument rozporuje. „Co by majitelé podniků přicházeli o kšeft? Většina lidí je očkovaná nebo má potvrzení o tom, že koronavirus prodělala, takže to je nejmíň 70 procent lidí, kteří tomu vyhoví. A ostatní, když chtějí do hospody, ať se nechají očkovat,“ zdůraznil a připomněl, že očkování je zadarmo a je bezpečné.
Restauratéři v tuto chvíli nemají povinnost kontrolovat očkování, negativní test ani potvrzení o prodělané nemoci. „Pokud chce vláda něco změnit, musí zavést povinnost a musí říct, jakým nástrojem kontroly provádět a kdo bude zodpovídat za to, když nastane nějaký problém,“ řekl šéf SOCR s tím, že konečná zodpovědnost by ale měla být i na každém člověku.
I podle imunologa by měl stát motivovat restauratéry, aby splnění podmínek kontrolovali. „Kdyby tam chodily každou chvíli nějaké kontroly a dávaly mastné pokuty hlavně provozovateli restaurace, přestal by s tím,“ navrhuje Hořejší.
Pandemie koronaviru se v posledních týdnech v Česku zhoršuje. Vláda chce proto řešit zpřísnění stávajících opatření. Svrčinová však neřekla, jaká čísla by musela být, aby některá drastičtější opatření zavedla.