Nová verze vakcíny proti covidu není pro všechny. Prymula před ní varuje neočkované

Upravené vakcíny proti covidu jsou v Česku. Jako první s nimi začala očkovat Thomayerova nemocnice v Praze. K dispozici má 2 800 dávek. Vakcíny od firmy Pfizer cílí na omikronové mutace. Právě ty v evropských zemích převládají. Podle epidemiologa Romana Prymuly ale nejsou příliš vhodné pro lidi, kteří jsou zatím zcela neočkovaní. Ti by měli zvolit nejprve původní vakcínu.

Už před otevřením očkovacího centra čekalo na novou verzi vakcíny asi 20 lidí a další postupně přicházeli. Očkovací centrum se otevřelo v půl deváté ráno a za první dvě hodiny si pro novou vakcínu přišlo zhruba 75 zájemců.

Upravené vakcíny jsou určené jen jako posilující. Mohou si pro ni dojít ti, kteří jdou na třetí nebo čtvrtou dávku. „Je koncipovaná tak, aby chránila před základními variantami omikronu. To znamená, že lidé, kteří by šli na ‚primo‘ vakcinaci, tedy poprvé, tak ti by se měli nechat očkovat těmi původními vakcínami,“ vysvětluje epidemiolog Roman Prymula.

Lidé na novou vakcínu čekali

„Všichni chtějí novou, poměrně na ni lidé dost čekali. Nevadí jim, že je to nová vakcína, předtím to vadilo,“ říká primářka infekčního oddělení z Thomayerovy nemocnice Stanislava Šimková.

Podle Prymuly jak u staré, tak i novější vakcíny platí „poměrně velmi slušná“ ochrana proti těžkým průběhům, hospitalizacím a úmrtím. Přeočkovat novou vakcínou se mohou přijít lidé už od 12 let, a to s registrací i bez ní.

„Většina přicházela bez registrace, uvidíme, jak to bude dál,“ popisuje primářka Šimková. Podle ní je o vakcínu zájem jak mezi mladšími, tak staršími ročníky. „Když se začala očkovat čtvrtá dávka, tak chodili více ti starší lidé, teď je to tak padesát na padesát,“ dodává.

Podle dat ministerstva zdravotnictví dorazilo do České republiky více než 600 tisíc upravených dávek. V příštím týdnu dorazí zhruba stejné množství. Těmito vakcínami bude možné se nechat očkovat od pondělí v nemocnicích a následně i na dalších očkovacích místech.

Tagy:
vakcína Roman Prymula Thomayerova nemocnice Česko Praha Pfizer Ministerstvo zdravotnictví České republiky vakcína proti COVID-19