Konflikt na Ukrajině se nás netýká, je to střet Ruska a USA, říká expremiér Fico

Robert Fico

Co říká na válku na Ukrajině Fico

Podle bývalého slovenského premiéra a lídra nejsilnější opoziční strany Směr-SD Roberta Fica jsou hlavním viníkem krize na Ukrajině kromě Ruska také USA a kroky premiéra Eduarda Hegera a prezidentky Zuzany Čaputové přispívají k růstu napětí. Slovensko se mělo vyvarovat vojenské a materiální pomoci Ukrajině, tvrdí Fico. Ještě dál jde jeho blízký spolupracovník a místopředseda Směru Ľuboš Blaha, který hovoří o americké propagandě a Ruska se zastává.

Slovensko je příkladem země, kde se v době nynější krize nedokázala opozice sjednotit za vládou a dochází tak k politickým třenicím. Expremiér Robert Fico kritizuje současnou vládu premiéra Eduarda Hegera, že válku podporuje a přispívá k růstu napětí. „Prosazuje nápady, které nejsou proevropské a už vůbec ne proslovenské. Není divu, že v rámci Evropské unie nás začínají vnímat jako užitečné idioty podporující konflikt na Ukrajině,“ uvedl naposledy Fico na pondělní tiskové konferenci.

Ruska se pak částečně zastával už v den zahájení invaze před třemi týdny. „Ruská federace se po opětovném obnovení svého mocenského postavení rozhodla řešit ohrožení vlastních národních zájmů vojenskou silou. Ruská federace nechce respektovat další rozšiřování NATO a posilování bezpečnosti sousedních zemí na úkor Ruska,“ prohlásil tehdy.

Dodal sice, že on i jeho strana Směr-SD nesouhlasí s použitím vojenské síly a Rusko podle něj porušuje mezinárodní právo, ale zároveň označil za hlavního viníka USA. „Válečný konflikt na Ukrajině není konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem. Je to konflikt mezi USA a Ruskem,“ pokračoval ve svém projevu Fico.

Podle něj se válka vůbec netýká EU ani NATO, kterých je Slovensko členem. Jeho země by podle něj měla zůstat zcela neutrální. „Národním zájmem Slovenska je nebýt součástí tohoto konfliktu a nepřispívat k dalšímu napětí,“ uvedl Fico. Obvinil přitom Hegerovu vládu a prezidentku Zuzanu Čaputovou, že přispívají ke zvyšování napětí například odsouhlasením amerických základen na Slovensku. „Nejvyšší ústavní činitelé Slovenska jsou naivní, pokud se domnívají, že dlouhodobá přítomnost amerických vojáků má sloužit ke zvýšení bezpečnost,“ poznamenal dále expremiér.

Ať se Čaputová a Heger odstěhují do Kyjeva

Ještě drsnější názory na současnou krizi má místopředseda jeho Směru-SD a jeden z nejkontroverznějších slovenských poslanců Ľuboš Blaha. Ten sám sebe označuje za „nejlevicovějšího poslance na Slovensku“. Dlouhodobě se zastával Ruska, nyní se na jeho adresu vyjadřuje opatrně, ale kritikou Ukrajiny nešetří a využívá k tomu i politický boj doma.

Podle něj se Hegerův kabinet při svých krocích vymlouvá na válku. „Proti Rusku chtějí bojovat tím, že zbídačí slovenský národ. Tak zněl pokyn z USA – bojujte za banderovský režim na Ukrajině dokud neumrzne poslední Slovák,“ napsal Blaha na svůj facebookový profil.

Prezidentku i premiéra dokonce vyzval, aby se kvůli svým krokům na podporu Ukrajiny přestěhovali. „Vážená paní Čaputová, vážený pane Hegere, když máte pocit, že Slováci nemají žádné problémy a je třeba se starat jen o Zelenského, prosím, odstěhujte se za ním do Kyjeva,“ vzkázal ústavním činitelům Ficův blízký spolupracovník.

Kotleba: Válka je vyústěním politiky EU, NATO a USA

Podobně jako Fico hovoří i Marian Kotleba, lídr rovněž opoziční Lidové strany Naše Slovensko, která je označována za krajně pravicovou. „Události posledních dní, které se odehrávají na Ukrajině, jsou jen logickým, i když smutným vyústěním politiky Evropské unie, Severoatlantické aliance a USA za posledních 25 let,“ řekl Kotleba krátce po zahájení ruské invaze.

I on vyzval Čaputovou a vládu, aby se do konfliktu Slovensko nezapojovalo, ačkoliv je Ukrajina slovenským sousedem. „Jakékoliv zapojení Slovenska do tohoto konfliktu nám přinese jen problémy a komplikace pro život obyvatel Slovenské republiky. Kritické zvýšení cen plynu i elektřiny, rapidní zvýšení cen potravin a v extrémním případě i absolutní nedostatek plynu, elektřiny a potravin,“ uvedl šéf krajně pravicové LSNS.

Od té doby rétoriku nezměnil. Nyní sice říká, že Slovensko má pomáhat prchajícím ukrajinským uprchlíkům, ale zároveň přichází s obviněním, že pomoc nedostávají pouze Ukrajinci, ale jacíkoliv uprchlíci, kteří se na Slovensko dostanou.

Na Slovensko přišlo z Ukrajiny už přes 200 tisíc uprchlíků

Slovensko je vzhledem ke své poloze jednou z destinací, kam ve velkém míří Ukrajinci prchající před válkou. K pondělí se sem od začátku konfliktu dostalo přes 200 tisíc lidí.

Ministr dopravy Andrej Doležal uvedl, že uprchlíci před válkou mají po překročení slovenských hranic nalézt pomoc ve dvou velkokapacitních centrech ve vnitrozemí Slovenska, od čehož si slibuje omezení přelidnění na hranicích.

Řada Ukrajinců ale Slovensko podle všeho využívá jako přestupní stanici. „Velká část těch, kteří přicházejí pěšky, vědí, co chtějí, tranzitují –⁠ Budapešť, Německo, Česko,“ řekl Doležal. Dodal, že mohou využít přepravu autobusem z hranic k železničnímu nádraží.

Současná slovenská vláda se připojila k dalším zemím EU a NATO a Ukrajinu v její obraně podporuje. Stejně jako Česko a další státy do země poslala i vojenský materiál, který má ukrajinským obráncům pomoci proti ruským agresorům.

Tagy: