O jaderném útoku se Putin rozhoduje z luxusního bunkru. Má seznam, koho zachrání

Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Ukrajina a ruské manévry

Ruský prezident Vladimir Putin se v bunkru mimo Moskvu rozhoduje o možném jaderném útoku, tvrdí údajný insider z Kremlu, který přišel i se zprávami o Putinově problematickém zdravotním stavu. Rovněž má existovat seznam nejbližší rodiny a nejvyšších ruských představitelů, kteří budou v případě útoku ze Západu do tohoto bunkru evakuováni. Jména bývalého prezidenta Dmitrije Medveděva či Putinových údajných dětí na něm ale chybí.

Ruský prezident Vladimir Putin se „v bunkru daleko za Moskvou připravuje na klíčové rozhodnutí o provedení jaderného útoku“, tvrdí podle webu Daily Mail dobře informovaný zdroj z Kremlu, který na sociální síti Telegram prostřednictvím kanálu General SVR zveřejňuje interní, nicméně složitě ověřitelné informace.

Putin měl podle něj varovat nejbližší rodinu včetně své údajné partnerky Aliny Kabajevové, že může dojít k rychlé evakuaci. Do bunkru, který považuje za „bezpečný“ před útokem Západu, se podle kanálu mají v případě potřeby přesunout také někteří nejvyšší představitelé ruské bezpečnostní služby a členové vlády.

„Příbuzní a přátelé Vladimíra Putina budou do bunkru dopraveni s předstihem,“ uvedl v úterý kanál General SVR ve své zprávě s tím, že ne všichni ruští představitelé měli takové štěstí. V případě jaderné hrozby totiž Putin nařídil evakuovat jen „nezbytné minimum úředníků“. Do výběru spadá například premiér Michail Mišustin nebo předseda parlamentu Vjačeslav Volodin. Exprezident Dmitrij Medveděv a představitelé bezpečnostních a špionážních služeb s rodinami se už na seznam evakuovaných údajně nevešli.

Evakuace se podle tohoto anonymního zdroje netýká ani členů širšího okruhu rodiny Vladimira Putina. Na seznamu má totiž chybět například nepřiznaná devatenáctiletá dcera Luiza Rozovová, známá také jako Jelizaveta Krivonogichová. Ta je dcerou sedmačtyřicetileté multimilionářky Světlany Krivonogichové, která je spolumajitelkou významné ruské banky a jednou z nejbohatších žen v Rusku. Evakuace se prý nemá týkat ani Putinova utajovaného syna z předchozího vztahu, tvrdí kanál.

Předpokládá se, že Putin má několik bunkrů. Do jednoho se prý vejde až 100 000 lidí. Několik z nich se má nacházet na Sibiři, další pak například v pohoří Altaj.

Kanál General SVR také dlouhodobě tvrdí, že Putin trpí vážnými nemocemi včetně rakoviny, Parkinsonovy choroby a schizofrenními poruchami. Mimo to ale pravidelně informuje o válce na Ukrajině. Tvrzení kanálu však nelze nezávisle ověřit, nicméně byl mezi prvními, kdo informoval o podobě nedávné ruské mobilizační strategie. Kanál tvrdí, že se jej Kreml snaží zakázat, to se mu ale zatím nepodařilo.

Tagy:
Vladimir Putin rodina Moskva opevnění bunkr Daily Mail Rusko Alina Kabajevová Moskevský Kreml Dmitrij Anatoljevič Medveděv ruská invaze na Ukrajinu Michail Vladimirovič Mišustin jaderný útok