O očkování je malý zájem, stát má ale vakcíny za šest miliard. Nabídne je i Ukrajincům

Očkování proti koronaviru

Kupujeme vakcíny

O očkování proti covidu není aktuálně v Česku zájem. Denně se nechá očkovat jen kolem pěti tisíc lidí, loni v červnu to bylo i přes sto tisíc. Na celý letošní rok má přitom ministerstvo zdravotnictví objednanou vakcínu za téměř šest a půl miliardy korun. Část dávek chce proto vláda darovat rozvojovým zemím, 200 tisíc prošlých vakcín už se ale muselo zlikvidovat. Nově stát vakcínu nabídne zdarma také uprchlíkům z Ukrajiny.

Devět, maximálně dvanáct měsíců. Tak dlouho vydrží většina vakcín proti covidu. A to je problém. Velká očkovací centra už většinou zavřela a fronty nejsou ani v ordinacích praktických lékařů. „Zájem je bohužel velice malý, objednali jsme i vakcínu Novavax, která je určena pro lidi zatím neočkované a zatím se nám ozvali asi tři zájemci,“ říká praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.

Přitom právě od proteinové vakcíny Novavax si stát hodně sliboval. Měla přesvědčit hlavně ty, kteří se bojí modernějších očkovacích látek. Všech druhů vakcín je teď každopádně dostatek. „Momentálně má Česká republika k dispozici zhruba 3,5 milionu dávek, jinak je objednáno dalších více než 10 milionů dávek za zhruba šest miliard,“ potvrzuje mluvčí resortu zdravotnictví Ondřej Jakob.

Dvě stě tisíc prošlých vakcín za více než 60 milionů korun už musel stát zlikvidovat. Česko teď nabízí přebytečnou vakcínu proti covidu rozvojovým zemím. 1,75 milionu vakcín už darovalo, pro další tři až čtyři miliony se hledá zájemce.

Očkování proto nabídne také ukrajinským uprchlíkům. „Ti, kteří prchají před válkou na Ukrajině, budou mít vakcinaci u nás v České republice zdarma, tak, jako ji mají občané České republiky,“ dodává Jakob.

Ministerstvo zdravotnictví věří, že zájem o očkování opět vzroste. Vakcíny se prý budou hodit na podzim. Podle některých odborníků nás navíc možná čeká i nějaká menší vlna covidu ještě teď na jaře.

Tagy:
očkování Ukrajina vakcína Novavax uprchlík Česko Ministerstvo zdravotnictví České republiky vakcína proti COVID-19 rozvojová země