O voličský průkaz můžete žádat písemně i on-line, zbývá už jen 7 dnů. Jak na to?

Volby

Kde a jak získat voličský průkaz a jak sním volit

Chcete volit jinde než ve volebním okrsku, kde máte trvalé bydliště? Písemnou či on-line žádost o volební průkaz mohou lidé podat do pátku 1. října. Voličům tak zbývá už jen 7 dnů. Osobně si pak lidé mohou o průkaz zažádat až do středy 6. října do 16 hodin. Redakce CNN Prima NEWS pro vás sepsala přehledný návod, jak na to.

Volby do Poslanecké sněmovny proběhnou 8. a 9. října 2021. Kdo chce hlasovat jinde než v místě svého trvalého bydliště, musí mít voličský průkaz. O ten ale musí včas zažádat u obecního úřadu (magistrátu, městského úřadu, úřadu městyse, úřadu městské části nebo městského obvodu územně členěného statutárního města, úřadu městské části hlavního města Prahy).

Ve volbách do Poslanecké sněmovny mohou Češi díky voličskému průkazu volit ve kterémkoliv volebním okrsku v ČR i kterémkoliv zvláštním volebním okrsku v zahraničí. I v zahraničí o něj můžete požádat, a to na zastupitelském úřadu, v jehož zvláštním seznamu jste zapsáni.

Žádost mohou lidé podat osobně, písemně nebo on-line. Písemně a on-line o průkaz lze žádat do pátku 1. října. Osobně člověk může na úřadě podat žádost do středy 6. října do 16 hodin na obecním úřadě v místě svého trvalého bydliště.

Zbývá už jen 7 dnů. Jak na to?

Pokud o voličský průkaz žádáte písemně či on-line, musíte žádost dostat na úřad maximálně sedm dní před konáním voleb, tedy nejpozději v pátek 1. října. V případě písemné žádosti o voličský průkaz nesmí na dokumentu chybět úředně ověřený podpis žadatele. Lidé ji ale mohou doručit i on-line prostřednictvím datové schránky. Vyřízení je zdarma.

Žádost o voličský průkaz nemá přesnou podobu. Na internetu lze dohledat řadu variant, žádost o vydání průkazu si ale můžete stáhnout přímo zde.

Voličský průkaz v tomto případě žadateli pošle úřad poštou. Průkazy se začínají vydávat patnáct dní před konáním voleb. Letos to tedy vychází na 23. září.

Jak volit s voličským průkazem?

Když člověk přijde do jakékoliv volební místnosti s voličským průkazem, odevzdá ho komisi. Spolu s ním volič předloží i svůj doklad totožnosti. Komise voliče zapíše na seznam a dá mu volební lístky.

Tagy: