Obchoduji se spermatem, pronesl Výborný při cestě do Asie. Kazaši mají o český skot zájem

Ministr zemědělství Marek Výborný během podnikatelské cesty v Kazachstánu

Výborný se vrátil z podnikatelské mise v Asii

Jel jsem do Kazachstánu a Uzbekistánu obchodovat se spermatem, řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) po návratu z podnikatelské cesty, během níž zavítal do zemí střední Asie. Na mysli měl český skot a jeho genetický materiál. O obojí má zájem především kazašská strana. Opozice ovšem v takovou spolupráci nevěří.

Celkem 800 krav dává 20 tisíc litrů mléka každý den. To je bilance zemědělského družstva na Příbramsku, za kterou stojí plemeno českého strakatého skotu. „Vyznačuje se výbornou kvalitou mléka s vyššími obsahy bílkovin a tuků,“ popsal předseda představenstva družstva Vlastimil Blažek.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nejen nulová daň na potraviny. Proč je v Polsku výrazně levněji než v Česku?

Družstvo by chtělo své stračeny vyvážet až do střední Asie. „Vždy zůstává část plemenných zvířat navíc. Takové jalovice pravidelně prodáváme, takže pokud by vznikla poptávka, možnost by byla,“ dodal Blažek.

Po českých plemenech s velkým zájmem pokukují Kazaši, kteří v příštích letech hodlají rozšířit svá stáda skotu o 55 tisíc kusů. Ministr zemědělství Marek Výborný v tom vidí velkou příležitost pro české chovatele.

„Jenom v Akmolinské oblasti chtějí během tří let otevřít až sedm stovek nových farem. Ještě v Česku jsem lehce nadneseně tvrdil, že jedu obchodovat se spermatem do Kazachstánu, ale ono to tak skutečně je,“ sdělil šéf resortu. Podle náměstka ministra zemědělství Kazachstánu Erbola Taszhurekova potřebuje jeho země nový skot proto, že má v plánu vybudovat více než stovku nových mlékáren.

Opozice ovšem nepovažuje Kazachy za spolehlivé partnery. „Podobné mise končí tím, že se na místě na čemsi domluví, ale následně se v té věci nepokračuje,“ okomentovala návrh pro CNN Prima NEWS poslankyně za ANO Margita Balaštíková.

Zástupci českých chovatelů tvrdí, že do asijské země dokážou dovézt až 15 tisíc kusů zvířat ročně. „Jedná se totiž o odolné plemeno, které zvládne tamní poměrně teplá léta a chladné zimy,“ řekl Josef Kučera, výkonný místopředseda Českomoravské společnosti chovatelů.

Ministr Výborný navštívil také Uzbekistán. Se svým protějškem vyjednal, že by se do země mohla vyvážet česká násadová vejce a právě býčí sperma.

Tagy:
Asie velkochov Uzbekistán ministr zemědělství Kazachstán zahraniční cesta Marek Výborný skot sperma Josef Kučera Českomoravská společnost chovatelů, a.s. jalovice Erbol Taszhurekov Vlastimil Blažek