Vepřového je v Evropě příliš, shodli se politici. Projeví se to na ceně, zemědělec zapláče

Petr Bendl (ODS) a Margita Balaštíková (ANO)

360° 12.10.2023

Vepřového masa je v Evropě příliš, v Česku je ale chov podhodnocen, protože sem neplynuly dotace ze zahraničí. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedla poslankyně Margita Balaštíková (ANO). Podle bývalého ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) jsme ale na špičce co se týká počtu odchovaných selat, za čímž podle něj stojí podpora státu. Dále se ve studiu objevili předseda Svazu chovatelů prasat Josef Luka a viceprezident české společnosti veterinárních lékařů Marek Žižlavský.

Češi vepřové milují, nakupují ho ze všech druhů mas nejčastěji. Naše soběstačnost se ale pohybuje pod 50 procenty. „Vepřového masa v Evropě je nadbytek. To, že Evropa přišla o některé trhy, na které vyvážela, se odrazilo i u nás. Navíc v Česku byl chov prasat dlouhodobě podhodnocen, protože nebyly vypisovány dotační tituly, které by chovatelům pomohly rozšiřovat výrobu a snižovat náklady,“ uvedla Balaštíková.

ČTĚTE TAKÉ: Demonstrace Palestinců v centru Prahy? Potenciální riziko, zakázat ji ale nelze, tvrdí Rakušan

Chov prasat je podle ní finančně velmi náročný kvůli používaným technologiím, množství práce či objemu energií. Konečná cena českého masa je ve finále vyšší, než za jakou ji prodává zahraniční konkurence, protože českým zemědělcům nepomáhá tolik dotačních impulzů jako v jiných státech.

Předseda Svazu chovatelů prasat Josef Luka vysvětlil českou specifickou situaci tak, že polovina zdejších chovatelů je v podnicích bez půdy, což znamená, že na dotace z Evropské unie nedosáhnou na rozdíl od konkurence z jiných zemí.

Selatům se daří

Přesto jsme chovatelsky mezi třemi nejlepšími evropskými zeměmi, které používají minimum léčiv. Bývalý ministr Bendl v pořadu 360° situaci zemědělců na rozdíl od kolegů ve studiu úplně černě neviděl.

„Takové dobré výsledky jsou výsledkem podpory státu, který hodně investoval, aby se chovu prasat v České republice dařilo. Ještě před těmi 25 či 30 lety jsme byli na chvostu, co se týká počtu odchovaných selat. Dneska jsme na špičce Evropy díky masivním dotacím,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Jenomže české maso se též ve velkém vyváží do okolních států, hlavně tedy na východ. Bendl tak souhlasil s argumentem, že nadbytek vepřového má sice pozitivní důsledky pro zákazníky, chovatelé z toho ale nadšení nejsou. „Když je něčeho hodně, cena logicky klesá. A vždycky když je něčeho nadbytek, tak zemědělec pláče,“ dodal Bendl.

Čím je české vepřové výjimečné? Jaké obavy odborníci ve studiu měli? Máme se bát oligopolu v zemědělství? Podívejte se na celou diskuzi nahoře ve videu.

Tagy: