Počet obětí pedofila Jana R. nebere konce. Policie potvrdila už sedmou znásilněnou holčičku

Sexuální zneužívání

Policie potvrdila další oběť pedofila Jana R.

Doslova každým dnem přibývají potvrzené oběti Jana R., sexuálního agresora z Liberce. Zatímco včera policisté informovali o šesté dětské oběti, kterou vyšetřování odhalilo na konci května, první červnový den potvrdili další. Opět jde o holčičku, která se účastnila akcí spolku Děti ráje železnice. Potvrzených obětí je tak celkem sedm.

„Vyšetřovatel tento týden rozšířil trestní stíhání muže z Liberce o další případ znásilnění dítěte. Opět jde o holčičku ve věku do pěti let. Ke všem zadokumentovaným případům se obviněný přiznal,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Ivana Baláková, mluvčí PČR Libereckého kraje.

Ani číslo sedm ale nemusí být konečné. Kriminalisté neustále vyslýchají další svědky a dávají dohromady důkazy. Podle informací CNN Prima NEWS Jan R. sám od sebe žádné informace o zneužívání dětí neposkytuje, i proto jména obětí přibývají postupně.

Vyšetřovatelé přitom nemají jednoduchou práci. Obvinění stojí často na výpovědích dětí školkového věku. Takové děti vyslýchají ve speciální místnosti plné hraček, kde je s nimi obvykle žena vyšetřovatelka. Místnost snímají kamery, které výpověď zaznamenávají. Vše on-line na monitoru z vedlejší místnosti sledují další lidé, obvykle soudce i obhájce obžalovaného. Ti mohou klást otázky, vyšetřovatel v místnosti s dítětem je dostává buď na obrazovku monitoru, nebo do sluchátek.

„Vše je uzpůsobené tak, abychom dítěti, které prošlo traumatickým zážitkem, ještě dál neubližovali, aby vypovídalo jen jednou a nemuselo už s policisty znovu mluvit,“ popisuje vyšetřovatelka Helena Witturová z policejního oddělení v České Lípě. „Na dítě nijak netlačíme, necháme ho, aby si chvíli hrálo. Máme tu speciální panenky, které představují celou rodinu od prarodičů až po sourozence, protože bohužel nejvíce případů sexuálního zneužívání se odehrává přímo v rodinách. Panenky mají pohlavní orgány, takže děti mohou například ukázat, zda a jak se jich někdo dotýkal na intimních místech,“ říká vyšetřovatelka.

Vynucoval si i anální sex

V kauze Jana R. už takových dětí museli kriminalisté vyslýchat celkem sedm, ani jednomu z nich přitom nebylo v době znásilnění ještě ani deset let. Zakladatel spolku Děti ráje železnice byl navíc už v minulosti dvakrát trestaný za znásilnění dvou nezletilých dívek, jedné bylo 11, druhé třináct let. V obou případech si počínal velmi brutálně, na dětech si vynutil i anální sex. Znalci u něj tehdy diagnostikovali heterosexuální pedofilii kombinovanou s patologickou sexuální agresivitou.

Poprvé jako ještě sedmnáctiletý odešel od soudu s podmínkou, podruhé jako už plnoletý dostal šest let vězení. Kvůli amnestii Václava Klause si odseděl pouze čtyři roky. Léky snižující sexuální puzení předepsané po propuštění údajně nebral.

V roce 2020 si Jan R. spolu s manželkou založil spolek Děti ráje železnice. Nabízeli tábory, kroužky, ale i hlídání dětí, a to i přes noc. Kriminalisté ho zadrželi na jaře po oznámení maminky sedmileté holčičky. Jan R. měl dítě znásilnit v průběhu jarního tábora. Teď je ve vazbě a hrozí mu dvanáct let vězení.

Tagy: