Oběti zneužívání, nebo chamtivci? Zabili rodiče, bratry Menéndezovy mohou spasit nové důkazy

Erik Menéndez (vpravo) a jeho bratr Lyle poslouchají soudní jednání v roce 1991.

Bratři Menéndezovi se možná dočkají nového soudu

Nechvalně známí bratři Lyle a Erik Menéndezovi se možná dočkají nového soudu. V roce 1989 zastřelili své rodiče v Beverly Hills a dostali doživotí. Jejich odsouzení ale už přes 30 let vzbuzuje velké emoce – bratři totiž tvrdí, že je otec od dětství sexuálně zneužíval. A nyní se o tom objevily nové důkazy. Losangeleský prokurátor oznámil, že odsouzení bratrů přehodnotí. Pozornost případ vzbudil i kvůli novému hranému seriálu a dokumentu o životě a činech bratrů.

„Víme, že tento případ je celosvětově hodně sledovaný a volá nám kvůli němu hodně lidí,“ uvedl George Gascón, prokurátor úřadu okresního státního zástupce. Těmito slovy navíc zahájil tiskovou konferenci, na které oznámil to, na co zastánci bratrů čekají už přes 30 let. Znovu se začne zabývat případem Erika a Lylea Menéndezových, uvádí CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Agresorovi, který na Žižkově ubodal ženu, hrozí doživotí. Další zraněná popsala hrůzu v bytě

„Netvrdíme, že na původním procesu bylo něco špatně. Byly nám ale předloženy nové důkazy,“ podotkl prokurátor. Včetně dopisu, který měl napsat Erik několik měsíců před vraždami. Podrobně v něm píše o údajném sexuálním zneužívání ze strany svého otce, hudebního producenta Josého Menéndeze. Ten měl od útlého dětství zneužívat i prvorozeného Lylea.

Dalším důkazem je nové svědectví bývalého člena portorické chlapecké skupiny Menudo. I on obvinil jejich otce ze sexuálního zneužívání. Dopouštět se ho měl v době, kdy byl vedoucím pracovníkem společnosti RCA Records.

„Žádná z těchto informací nebyla potvrzena. V tuto chvíli nejsme připraveni říci, že jim věříme,“ zdůraznil Gascón. Nové důkazy a změna veřejného mínění ohledně sexuálního zneužívání by ale podle prokurátora mohly vést k přehodnocení trestů.

„Máme morální a etickou povinnost rozhodnout, jestli si zaslouží obnovu procesu. Jsou to vrazi. Byli ale ve vězení téměř 35 let a splatili své závazky vůči společnosti. Otázkou je, jestli mohla porota s těmito důkazy tehdy rozhodnout jinak,“ dodal prokurátor.

Rodiče usmrtili brokovnicí

Bylo 20. srpna 1989, když tehdy 18letý Erik a 21letý Lyle brokovnicí zavraždili svého otce a matku Kitty, kteří se zrovna dívali na televizi, připomíná BBC. Tvrdili, že šlo o loupežné přepadení a vinili mafii. Trvalo měsíce, než je policie obvinila.

I když v průběhu soudního procesu, který přenášela televize, mluvili o zneužívání a jednání v sebeobraně, veřejnost jim nakloněna příliš nebyla. Po smrti rodičů začali rozhazovat rodinné jmění za auta, alkohol a oblečení. Žalobci je vykreslili jako rozmazlené děti, které k vraždám dohnala chamtivost. Rozsudek doživotí bez možnosti podmínečného propuštění si vyslechli v roce 1996 – sedm let po vraždě.

ČTĚTE TAKÉ: Brutální znásilnění v londýnském parku: Muž se ukájel na ženě v bezvědomí, zraněním podlehla

Za dobu, kterou tráví sourozenci ve vězení, vznikla řada dokumentů a dalších materiálů, která jejich život a čin mapuje. Právě nedávno uvedený hraný seriál a v říjnu zveřejněný dokument na jedné ze streamovacích platforem opět vzbudil obří zájem diváků.

Ti se začali dělit na dva tábory – ty, kteří jednání bratrů odsuzují, a ty, kteří chápou vyobrazené zneužívání a následné „nešťastné“ ukončení teroru. Právě tato skupina lidí volá po propuštění bratrů. Do této skupiny se řadí i většina příbuzných bratrů, včetně Tammi, manželky Erika.

Přezkoumání nových důkazů může skončit rozdílnými výsledky: bratři by mohli být okamžitě propuštěni, mohl by jim být vyměřen nový trest a případně není ani vyloučeno zahájení nového soudního procesu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Surová vražda 21leté Šarloty. Partner ji po hádce zmlátil a uškrtil, soud zamítl odvolání

Tagy: