Ostatní ministerstva trpí kvůli obraně, tvrdí Metnar. Peníze nekřečkujeme, namítá Černochová

Poslanec ANO Lubomír Metnar a ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

Černochová a Metnar se v Partii přeli o výdajích na obranu

Česko by mělo letos dát dvě procenta HDP na obranu a splnit tak závazky vůči NATO. Podle exministra obrany Lubomíra Metnara (ANO) to ale vláda dělá na úkor jiných resortů. Tratí kvůli tomu podle něj školství, zdravotnictví, ale i vnitro. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se bránila, že její resort hospodaří efektivně.

Metnar souhlasí, že by mělo Česko financovat armádu v souladu se závazky směrem k NATO. Vadí mu ale, že vláda si bere peníze odjinud. „Tady nikdo nezpochybňuje, abychom peníze do obrany dávali. Ale jestli chceme peníze dávat do obrany, musíme mít zdravou českou ekonomiku. Nechápu logiku, že na jedné straně přidáme a zároveň oslabíme vnitřní bezpečnost, když jsou to přitom spojité nádoby,“ řekl poslanec ANO v Partii.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Růžové brýle pryč, svět bezpečnější nebude, míní Černochová. Lidé se bojí mobilizace, řekl Metnar

Ministryně občany Černochová kontrovala slovy, že resort obrany nakládá s penězi zodpovědně. „Náš rozpočet je koncipovaný tak, že my nikde nekřečkujeme finanční prostředky na nějakých fondech. My chceme, aby rozpočet byl realistický – to znamená, že strategické projekty, kterými chceme podpořit modernizaci armády, máme mimo ten rozpočet. Abychom si drahé peníze nepůjčovali,“ uvedla.

Slovní přestřelku politiků můžete sledovat ve videu výše.

Tagy: