Zázrak? Ukrajinci z Hadího ostrova, kteří poslali ruské jednotky do p*dele, možná stále žijí

Hadí ostrov se nachází přibližně 35 kilometrů od černomořského pobřeží

Proč se Rusům nedaří

Ukrajinští vojáci, kteří měli zemřít při obraně Hadího ostrova, jsou možná stále naživu. Uvedla to ukrajinská pohraniční stráž. Podle původních informací posádka svérázně odmítla výzvu ruské válečné lodě, aby se vzdali, načež měla během útoku zemřít. Rusové od počátku tuto verzi odmítali s tím, že vojáky zajali a odvezli na Krym. Ukrajinská pohraniční stráž nyní informovala, že ukrajinští obránci ostrova jsou možná opravdu stále živí, píše web The Guardian.

Ten příběh obletěl celý svět. Hadí ostrov, který se nachází 300 km západně od Krymu, ve čtvrtek vzali Rusové útokem. Pozici se ovšem rozhodla bránit skupina 13 ukrajinských vojáků, kteří zde byli umístěni. „Tady je ruská válečná loď. Doporučuji vám složit zbraně a vzdát se, jinak začneme střílet. Rozumíte?“ je slyšet z údajného rádiového spojení mezi ruskými loděmi a ukrajinskou posádkou.

Na ukrajinské straně je posléze slyšet: „Je to tady. Mám je poslat do p***le?“ Ptá se jeden z obránců. Jeho kolega ve zbrani přitakává slovy „pro jistotu“. Následuje jasný vzkaz ruským útočníkům. „Ruská válečná lodi, jdi do p***le,“ reaguje přes rádiové spojení ukrajinský voják. Poté měl následovat útok a smrt všech obránců ostrova. Jenže nyní se objevily nové informace.

„Pevně věříme, že obránci Hadího ostrova mohou být naživu. Obdrželi jsme zprávu o tom, kde by se mohli nacházet, a nyní společně s ozbrojenými silami pracujeme na jejich identifikaci,“ uvedla ukrajinská státní pohraniční služba (DPSU) v příspěvku na Facebooku. Prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek udělil všem třinácti mužům nejvyšší státní vyznamenání Hrdina Ukrajiny.

Є надія, що всі українські захисники острова Зміїний можуть бути живими ДПСУ та ЗСУ як і вся Україна отримали надію, що...

Posted by Державна прикордонна служба України on Saturday, February 26, 2022

Příběh vojáků z Hadího ostrova si získal nesmírnou popularitu na sociálních sítích a pro mnohé se stal symbolem odporu Ukrajinců vůči nynější ruské agresi. Moskva však vylíčila dění na ostrově jinak. Už dříve ruské ministerstvo obrany uvedlo, že se ukrajinští vojáci vzdali a byli převezeni do krymského přístavu Sevastopol.

Tagy:
Moskva Ukrajina Krym The Guardian vyznamenání Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Hadí ostrov