OBRAZEM: Mávající král i zuřivý dav. Podívejte se na nejzářivější snímky z korunovace

Britský král Karel III. má za sebou první rok na trůně. Spojené království zahájilo oslavy, při kterých dojde například na dělostřelecké salvy. Sám panovník, který aktuálně bojuje s rakovinou, však plánuje výročí prožít v klidu a tichosti. Při loňské korunovaci bylo přitom mimořádně živo, a to především v Londýně. Do hlavního města Velké Británie tehdy vyrazil také reportéři CNN Prima NEWS, včetně zpravodaje webu Tomáše Kačmára. Podívejte se jeho snímky z korunovace krále Karla III.

„Bůh ochraňuj krále,“ skandovali jako jeden muž Britové na Trafalgarském náměstí i jinde v Londýně 6. května loňského roku krátce kolem zhruba kolem poledne místního času. Jejich panovník, Karel III., byl ve Westminsterském opatství právě korunován králem, což BBC přenášela nejen prostřednictvím kamer, ale také rozhlasu. Lidé v ulicích, kteří nesledovali přenos na mobilech, tak hlavní dění poslouchali z tlampačů.

ČTĚTE TAKÉ: Karla III. pobouřilo přirovnání ke lvu v kleci. Z dopisů blízkým unikly detaily o jeho zdraví

Centrum Londýna, už tak tradičně lidnaté, bylo prakticky neprůchodné. Desítky tisíc lidí nejen z britských ostrovů, ale prakticky z celého světa, neváhaly oželet snídani a vyrazit už v brzkých ranních hodinách stát podél trasy, kudy měl projet královský kočár. Jásot si užili hned několikrát, ale nejvíce pochopitelně v okamžiku, kdy kolem nich novopečený král i se svojí chotí Camillou mávajíce projeli.

Mnohým však brzké ranní vstávání nestačilo. Aby ulovili co nejlepší výhled, řada lidí se podél cesty kočáru dokonce utábořila. Centrum Londýna se tak na pár dní proměnilo ve stanové městečko. Mladí nebo staří, Britové i jiní, na ničem takovém nezáleželo.

„Být součástí takto historické události je neuvěřitelné. V Americe nic takového nemáme,“ řekla CNN Prima NEWS dáma z texaského Houstonu, která stanovala s kamarádkami poblíž Buckinghamského paláce. Další dočasný „squatter“, tentokrát z kanadského státu Ontario, pro změnu popisoval, že nejdůležitější věcí, kterou s rodinou má ve stanu, je alkohol. Nejen na oslavu, ale i na zahřátí proti tradičně nestálému britskému počasí.

Korunovace si našla i své odpůrce. „Král je nahý,“ obcházel alej The Mall u Buckinghamského paláce už den před samotnou událostí jistý umělec se svým obrazem krále Karla III. bez šatů.

Přímo na Trafalgarském náměstí v den korunovace se navíc sešla skupina hlasitých odpůrců monarchie – Republikáni. „Není to můj král,“ skandovali po několik hodin s železnou pravidelností protestující. I když se ocitli přímo uprostřed tábora příznivců monarchie, k jiným než slovním potyčkám nakonec nedošlo.

Dnes je již 75letý Karel III. jeden rok na britském trůnu. Oproti své matce, královně Alžbětě II., se snaží přiblížit královskou rodinu více veřejnosti. To se mu podle odborníků daří a to třeba i tím, že Buckinghamský palác zveřejnil jeho diagnózu s rakovinou.

„Myslím, že právě tato otevřenost o zdravotním stavu ze strany panovníka je osvěžující záležitost, protože za prvé to může využít k prevenční kampani, a za druhé, když je veřejnost více informována, tak se lépe předchází spekulacím,“ komentoval před časem v rozhovoru pro CNN Prima NEWS expert na britskou monarchii Ondřej Kubáček.

Tagy: