OBRAZEM: Robotický pomocník i historické kousky. Hasiči ukázali, čím vším krotí plameny

Na Pyrocaru v Přibyslavi se setkali hasiči z celé České republiky. Pochlubili se i hasicím robotem i speciálními obleky.

Na festivalu Pyrocar byly stovky hasičských vozů

Unikátní robotický bojovník s plameny, těžká hasicí technika i vrtulníky. Během Pyrocaru v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku se hasiči pochlubili svými pomocníky, kteří jim pomáhají zkrotit plameny. Ukázali zásahové obleky vybavené elektronikou nebo systémy ochrany proti povodním. Veletrh hasičské a záchranářské techniky je součástí setkání hasičů a jejich techniky z Česka, které se koná od pátku na tamním letišti. Pořadatelem je Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem ČR, armádou a dalšími partnery.

Pyrocar je podle pořadatelů největším srazem hasičských automobilů, jejich řidičů a osádek v Česku. Letošního, šestého ročníku se účastní skoro 250 sborů dobrovolných hasičů, na travnaté ploše přibyslavského letiště je možné vidět okolo 350 hasičských vozů, celkový počet techniky je ještě vyšší. Vystavovatelů je pět desítek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Houbaření se může pořádně prodražit. Pokud sáhnete vedle, hrozí vám pokuta až 100 tisíc

„Máme celou řadu jiných akcí, ale tato je ve své velikosti nebo v počtu návštěvníků určitě největší,“ řekla Monika Němečková, starostka Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Důvodů pro pořádání Pyrocaru je podle ní více. „Je to určité poděkování dobrovolným hasičům za jejich práci. Mohou se sejít na jednom místě a mohou vidět v podstatě to nejlepší z hasičské techniky, co v České republice máme,“ uvedla.

Robota rakouského výrobce představila společnost Požární bezpečnost. Pásový robot vybavený kamerou a ovládaný na dálku se dá osadit čerpadlem, transportními nosítky nebo hasicím systémem. „Zatím to funguje v Rakousku a v Německu, tady v České republice zatím roboti rozšíření nejsou,“ sdělil Martin Voráček za vystavovatele.

Firma GoodPRO z Přeštic na Plzeňsku, která vyrábí zásahové oděvy pro hasiče, má v nabídce i obleky s aktivní ochranou. Díky tomu, že jsou osazené elektronikou, umí hasiče upozornit na hrozící nebezpečí a aktivně s ním komunikují, popsal obchodní manažer Jiří Koželuh.

Systémy v těchto oblecích dokážou hasiče při zásahu upozornit na teplotu na povrchu i uvnitř obleku, umí různě svítit, sledovat polohu, a pokud hasič v nouzi odtrhne danou část oděvu, oblek mu přivolá pomoc přes mobilní telefon.

Problematice hasičských modulárních robotů se věnujeme již více jak 5 let. Minulý týden jsme byli přizváni k testování a...

Posted by PROIZS on Sunday, July 30, 2023

Na dalším stanovišti si lze na simulátoru vyzkoušet různé způsoby překonání dveří v případě nouze. Na přehlídce byli i zástupci Společenstva kominíků ČR. „Bez kominíků by nebyli hasiči. Kominíci za Marie Terezie byli jediní, kteří hasili požáry,“ poznamenal prezident společenství Jaroslav Schön.

Diváci viděli ukázky zásahů záchranářů, program doplňují koncerty a hry pro děti. Organizátoři před akcí uvedli, že očekávají až 40 tisíc návštěvníků. Hasiči se budou se svými vozy rozjíždět v neděli dopoledne.

Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska zastřešuje 370 tisíc dobrovolných hasičů. V přibyslavském zámku sídlí jeho Centrum hasičského hnutí s hasičským muzeem.

Jak to na festivalu vypadalo v průběhu dne? Podívejte se na živý vstup reportérky Lenky Kovandové přímo z místa:

Tagy: