OBRAZEM: Svíčky, protesty i digitální Havel. Jak proběhly oslavy 17. listopadu?

Oslavy 17. listopadu se nesly v duchu koncertů, shromáždění i protestů po celé České republice. Někde se demonstrovalo proti vládním opatřením, jinde se řešila otázka budoucích prezidentských voleb či problematika politických vězňů. Rušno bylo po celý den na Národní třídě, kde se u pamětní desky až do pozdních večerních hodin scházeli lidé a nechávali zapálené svíčky. Podívejte se ve fotogalerii redakce CNN Prima NEWS, jak probíhaly události v Praze.

Milion chvilek pro demokracii

Spolek Milion chvilek pro demokracii, jehož protivládní demonstrace před několika lety zaplnily celou Letnou, vyzval k hledání společného demokratického kandidáta na prezidenta. Jinak podle něj hrozí, že se ve volbách hlavy státu, které se uskuteční nejpozději v lednu 2023, bude rozhodovat mezi dvěma populisty či extremisty. Zmíněn byl i končící premiér Andrej Babiš (ANO), kterého by podle spolku mohly k boji o Pražský hrad přimět jeho četné kauzy. „Hrozí mu kriminál,“ podotkli zástupci Milionu chvilek.

Na pódiu vystoupil kromě dalších i bývalý premiér a předseda Senátu Petr Pithart, podle něhož by měli kandidáti s menší šancí na úspěch ve volbách ustoupit ze svých pozic ve prospěch nejsilnějšího adepta. Na shromáždění se přišel podívat také bývalý šéf Milionu chvilek Mikuláš Minář, který si pochvaloval hojnou účast.

V rohu Staroměstského náměstí se paralelně konala akce na podporu politických vězňů. Její účastníci kritizovali režim ruského prezidenta Vladimira Putina a běloruské hlavy státu Alexandra Lukašenka. Oba politiky „zpřítomnili“ formou dvou nahých soch sedících na zlaté záchodové míse.

Chcípl PES

O poznání bouřlivější sešlost zorganizovala iniciativa Chcípl PES, která se dlouhodobě vymezuje proti vládním opatřením. Na Staroměstském náměstí se vystřídalo několik výzev – jeden řečník požadoval vystoupení ČR z Evropské unie a NATO, jiný se pustil do očkování a testování, další burcoval dav k nedodržování protikoronavirových restrikcí a lockdownu pro neočkované.

Během protestů padla i kritika vůči akci Milionu chvilek za to, že tamější účastníci neměli dost českých vlajek. Na protivládních demonstracích k překvapení přítomných ale vlála i australská vlajka, což mnohé zmátlo. „Taky nevím, co tu ta australská vlajka dělá,“ přiznal se jeden z účastníků protestů. Došlo i na drobnější konflikty s policií, která musela řešit například zapálenou pyrotechniku.

Koncert pro budoucnost

V podvečer odstartoval Koncert pro budoucnost na Václavském náměstí. Na pódiu se objevili jak čeští, tak zahraniční umělci jako Glen Hansard nebo Jana Kirschner. Došlo i na videovzkazy politiků či pamětníků. Lidé zaplnili celou horní půlku náměstí, mnozí se snažili dodržovat rozestupy mezi sebou.

Dle ohlasů byl největším překvapením hologram Václava Havla, který mimo jiné mluvil o životním prostředí a klimatu. Autoři projektu ústy fiktivního Havla připomněli jeho slavnou myšlenku o tom, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. „Mám radost, že ta věta pořád někoho dráždí,“ sdělil hologram.

Národní třída

Třebaže se hlavní události a pokládání věnců odehrály už dopoledne, i v pozdních večerních hodinách bylo na Národní třídě živo. Kolem pamětní desky vyrostlo pole z rozsvícených svíček. Na kolejišti se objevily informační cedule přibližující historii 17. listopadu i plakáty vyzývající k dodržování bezpečnostních opatření.

Svíček se dočkalo i náměstí Václava Havla v piazzettě Národního divadla. „Jsem jeden z těch, co cinkal klíči. Loni jsem oslavy vynechal, tak jsem si to musel letos vykompenzovat,“ řekl redakci podnikatel Stanislav Jelínek u instalace v podobě velkého červeného srdce, na němž jsou napsané vzkazy prvnímu českému prezidentovi.