OBRAZEM: Rajchl jako Orbán či Rusové varující před Putinem. Jak se v Praze demonstrovalo

Demonstrující proti vládě dokázali po takřka půlroce zaplnit horní část Václavského náměstí. Pořadatel Jindřich Rajchl poměrně vyostřil svou rétoriku a vyhecoval dav k vulgárním nadávkám vůči představitelům kabinetu Petra Fialy. U magistrály se zase díky „diverzní akci“ setkali podporovatelé Ukrajiny a v dolní části náměstí vyvolali nemalý rozruch mladí Rusové, kteří chtěli Čechy upozornit na nebezpečnost režimu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Strana PRO právníka Jindřicha Rajchla dostala podle několika odhadů na Václavské náměstí něco mezi 20 až 30 tisíci protestujících, což bylo více, než očekávali jak experti, tak zřejmě také někteří pořadatelé.

ČTĚTE TAKÉ: Rakušan znesvětil ministerstvo, volal Rajchl na Letné. Na protest reagoval i Fiala

Slovo si hned v úvodu vzal sám Rajchl, který pronesl velmi ostrý projev. Přestože zpočátku hovořil o tom, že demonstrace není o nenávisti, tak během pouhých pár minut vyhecoval dav ke skandování těch nejvulgárnějších nadávek vůči vládě.

Premiéra Petra Fialu (ODS) nazýval loutkou mocipánů z Washingtonu a Kyjeva, varoval před měnovým pádem, ministryně obrany Jana Černochová (ODS) podle něj předpovídá jaderný konflikt, ukrajinské uprchlíky před válkou označoval ekonomickými migranty a varoval před příchodem desítek tisíc muslimských imigrantů. Dav těmito slovy dostal do varu a bylo patrné, jak si sám Rajchl potlesk a skandování užívá.

Jen o několik desítek metrů dál předvedli husarský kousek podporovatelé Ukrajiny. Těm totiž Rajchl chytrým záborem znemožnil demonstrovat u schodů k Národnímu muzeu, jak měli dříve ve zvyku. Rajchla a spol. ale zmátli, když si nechali udělat zábor na Staroměstském náměstí, aby si nakonec na poslední chvíli otevřeli kousek od magistrály petiční stánek.

„Hledali jsme alternativní způsob, jak se sem dostat. Petiční právo nám to umožňuje. Inspirovali jsme se u Ondřeje Thora, který kempuje přes sto dní před Úřadem vlády,“ popsal redakci CNN Prima NEWS Martin Holub, jeden z organizátorů. Odkazoval se při tom na jednu z kontroverzních postav české protivládní a proruské scény.

Rozruch však vyvolala ještě další skupinka protestujících. Jednalo se o mladé Rusy žijící v Česku, kteří nedaleko Vodičkovy ulice vystoupili s transparenty, kterými chtěli varovat před Putinem a současným Ruskem. Mnozí demonstrující je však slovně napadali a snažili se jim transparenty vyrvat z rukou. Mnohdy jim nevěřili, že jsou Rusové a považovali je za ukrajinské provokatéry. Jiní zase hovořili o tom, že jim během pobytu v Praze „česká fašistická vláda vymyla mozek“.

Poté, co demonstrace na Václavském náměstí skončila, zavelel Rajchl k pochodu přes magistrálu na Letnou. Mnoho protestujících se však rozhodlo již akci opustit a někteří odpadávali během cesty po rozpálené komunikaci. Značná část pochodujících průvod opustila například u hlavního nádraží.

Přesto na Letenskou pláň došlo možná několik tisíc lidí. K demonstrujícím mluvil znovu Rajchl, který se přirovnával k maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi a varoval před progresivistickými tendencemi v českém školství. Stále více to působilo jako politický mítink strany PRO než jako lidový protest proti vládě.

Tagy: