Rakušan znesvětil ministerstvo, volal Rajchl na Letné. Na protest reagoval i Fiala

Demonstrace se přesunula na Letnou.

Demonstrace se přesunula na Letnou

Praha se v sobotu znovu stala dějištěm demonstrací. Na Václavském náměstí se opět sešli odpůrci vlády, které svolala neparlamentní strana PRO v čele s Jindřichem Rajchlem. Ten se ve své řeči pustil do Fialovy vlády, její podpory Ukrajině i válečných uprchlíků. Po skončení programu pod Národním muzeem se část demonstrantů kolem 18. hodiny přesunula na Letnou, kde Rajchl krátce promluvil. Mnoho z protestujících se vybavilo protivládními či protiukrajinskými hesly. Na Staroměstském náměstí se měli setkat podporovatelé Ukrajiny, přesunuli se však před Národní muzeum. Policisté během akce zadrželi muže, který měl na sobě triko se symbolem ruské agrese. Na akci zareagoval i sám premiér Fiala.

Hlavní část demonstrace se uskutečnila na Václavském náměstí. S příchodem Jindřicha Rajchla na pódium dav nadšeně křičel „už jsme tady“, uvedl z místa reportér CNN Prima NEWS Vojtěch Šeliga. Předseda hnutí PRO pozdravil přítomné poslance hnutí ANO. Věří, že společně dokážou shodit vládu Petra Fialy.

ČTĚTE TAKÉ: Táhnou protivládní demonstrace? O podzimním znovuzaplnění Václaváku experti pochybují

Rajchl se ve své řeči pustil do vlády i její podpory Ukrajině. „Pane Fialo, tenhle národ vám dal jasný signál, že už vás má dost. Chceme vládu, která bude zemi řídit a ne jenom poslouchat povely z Bruselu. Nechceme premiéra, který je jen loutkou mocipánů z Washingtonu a Kyjeva,“ řekl Rajchl. Publikum dále skandovalo „Fialový hnus“. Předtím přitom Rajchl pronesl, že sobotní demonstrace nebude o nenávisti.

Zpochybnil i motivy lidí, kteří do Česka utekli kvůli Ruskem rozpoutané válce. „Ukrajinci nejsou uprchlíci, ale jsou ekonomickými imigranty. Uprchlíci totiž nejezdí domů na dovolenou. Na Ukrajině se neválčí za české zájmy. Promrhali jsme desítky milionů kvůli chiméře o nějaké protiofenzivě, která k ničemu nebude,“ tvrdil. Prý k nikomu nepociťuje nenávist, pouze se nechce ve vlastní zemi cítit jako cizinec.

Na Václavské náměstí opět dorazily desítky tisíc lidí, hlásí reportéři z místa

Protidemonstrace provedla „diverzní akci“

V minulosti docházelo v horní části Václavského náměstí k potyčkám s „kontrademonstrací“ na podporu Ukrajiny, která se tradičně konala u Národního muzea. Tentokrát si však nechala strana PRO udělat zábor také na toto území a podporovatelé Ukrajiny se tak měli původně sejít na Staroměstském náměstí.

Pořadatelé proukrajinské demonstrace však vysvětlili, že jimi nahlášená akce byla jenom trik. „Staroměstské náměstí byla lehce diverzní akce plánovaná dlouho dopředu. Naše oponenty trápilo, že nic neděláme a byli značně nervózní. Tak jsme jim dali takovou indicii, aby se mohli soustředit ‚na svoje‘, a my jsme si mezitím před Národním muzeem roztáhli náš petiční stánek,“ vysvětlil redakci CNN Prima NEWS jeden z organizátorů Martin Holub.

Reagovali tím prý na Rajchlův zábor oblasti v horní části Václavského náměstí i plácku těsně před Národním muzeem. „Hledali jsme alternativní způsob, jak se sem dostat. Petiční právo nám to umožňuje. Inspirovali jsme se u Ondřeje Thora, který přes sto dní kempuje před Úřadem vlády,“ popsal Holub s odkazem na jednu z kontroverzních postav české protivládní a proruské scény.

Petiční stánek se nelíbí Rajchlovým fanouškům. „Že se nestydíte, Češi. Sundejte ten žlutej hadr,“ rozlítila se jedna z kolemjdoucích. Podle Holuba zatím dochází pouze ke slovním konfliktům. „Diskuze se občas rozjede vášnivě, ale většinou se to dá vyřešit mírovou cestou,“ popsal. Pro svoji iniciativu prý za sobotu získali stovky podpisů.

Během protestu došlo i na zatýkání

Policisté během demonstrace zadrželi na místě muže, který měl na sobě zakázané symboly. Podle fotografie, kterou umístila policie na síť X, měl mít zadržený na triku znak žoldnéřů z Vagnerovy skupiny. Neupřesnila však, zda byl zadržený účastníkem demonstrace proti vládě.

„Policisté z odboru extremismu a terorismu pražské policie na Václavském náměstí zadrželi muže podezřelého z trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Na triku měl symbol podpory ruské agrese,“ uvedla policie na síti X.

Na demonstraci reagoval i premiér Petr Fiala (ODS). „Shromáždění jsem zaznamenal jen okrajově. Den jsem strávil na Dnech NATO v Mošnově, které navštívilo zhruba 100 tisíc lidí,“ uvedl pro CNN Prima NEWS předseda vlády. Vedle toho ministr Vít Rakušan konstatoval, že protivládní protest vnímá jako legitimní projev nespokojenosti části lidí. Za nepřijatelné má využívání nespokojenosti k podněcování nenávisti.

Mezitím Rajchl pokračoval ve svých projevech na Letné, kde mimo jiné upozorňoval, že „nastal čas bránit svoji zemi“ nebo prohlašoval, že „ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) znesvětil svůj resort“. Česku podle svých slov nabízí cestu a směr Viktora Orbána (maďarský premiér, pozn. red.). Česko by se nemělo spojovat ani se Západem, ani s Východem,“ řekl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Demisi, demisi! Blažek přišel na protest Milionu chvilek, přes výkřiky davu chtěl debatovat

Tagy: