Táhnou protivládní demonstrace? O podzimním znovuzaplnění Václaváku experti pochybují

Zatímco vloni zaplnili demonstrující několikrát Václavské náměstí, od jara zájem veřejnosti o protesty proti vládě upadá. Přestože popularita vlády nadále spíše klesá, lidé začínají mít podle expertů pocit, že podobná shromáždění nic nezmohou, a propadají apatii. V loňském roce navíc panoval značný strach z nadcházející zimy a energetické krize, letos už je společnost v tomto ohledu klidnější.

Téměř přesně před rokem (3. září) se konala první velká povolební protivládní demonstrace na Václavském náměstí, která šokovala veřejnost. Proti kabinetu Petra Fialy (ODS) demonstrovalo přibližně 70 tisíc lidí. Během podzimu následovaly také další protesty, jež přivedly především na Václavské náměstí znovu desítky tisíc lidí.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda šetří na školství a neplní priority. Musíme propustit špatné zaměstnance, říká Křeček

Od jara však začaly protesty postupně ztrácet na své masovosti, což symbolicky, na den přesně rok od první velké demonstrace, vyvrcholilo uplynulou neděli na letenské pláni, kam přišlo přibližně pouze 200 lidí. Podle expertů za to může například roztříštěnost scény svolavatelů.

„Velmi se liší svolavatelé demonstrací. Od jara platí, že nejsilnější personou je Jindřich Rajchl a předtím to byl Ladislav Vrabel, který pořádal tu největší demonstraci před rokem. Ale také u pana Rajchla, který je teď předseda hnutí PRO, platí, že mu odešla část lidí, a to dokonce první místopředseda Tomáš Nielsen. Je to charakteristické pro tuto část spektra, že jsou vnitřně v neustálém sporu. Nejenže jsou lidé zmatení, kdo je lídr, ale také organizačně jim dochází dech,“ uvedl sociolog z agentury STEM Martin Buchtík.

Zpočátku byla podle něj patrná jiná energie pořadatelů. „Předchozí demonstrace byly mimo jiné úspěšné i proto, že byly dobře logisticky připravené. Demonstranty svážely například autobusy z různých regionů, což není úplně triviální vymyslet takovou logistiku pro desítky tisíc lidí,“ popsal.

Unavená společnost

Podle politologa Jana Kubáčka již veřejnost nevidí v demonstracích smysl. „Pozorujeme společenskou a politickou únavu. Lidé jsou sice naštvaní, ale unavení. Nevidí, že by někdo dokázal konstruktivně jejich hněv zužitkovat,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

„Jsou zklamáni, že se vláda nepoučila a tyhle aktivity přehlíží. Druhé zklamání je, že opoziční strany tohle nepřetavily v nějaké konstruktivní řešení. Mnozí mají pocit, že se ty demonstrace vůbec nevyplácí. Investují do nich nějakou svůj důvěru, společenský kredit a čas, ale pouze se je někdo pokouší zobchodovat pro sebe. Že je někdo rétoricky přetaví ve své údajné voliče a začnou jim vkládat do úst něco, s čím by se často neztotožnili,“ dodal.

Strach ze zimy

Velkou motivací k demonstracím byly vloni taktéž obavy z nadcházející zimy. „Vloni před zimou tady byla silná nejistota a panovaly velké emoce, které se po zimě u části populace utlumily a u části přešly k apatii. Víme to ze sociologických dat, že většina lidi padne spíše do apatie, než aby se dále aktivizovala. Je pravděpodobnější, že takový člověk přestane chodit k volbám, než aby hledal nějaké hodně alternativní řešení,“ uvedl Buchtík.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Demisi, demisi! Blažek přišel na protest Milionu chvilek, přes výkřiky davu chtěl debatovat

Podobně mluví i Kubáček. „Začátek podzimu byl pro mnohé náročný. Lidé se před rokem opravdu báli, že se to tady zhroutí, nastanou blackouty, nebudou fungovat základní služby státu a selže nám energetická dostupnost,“ řekl.

„Dnes jsou lidé také v nepohodě, ale už si dokážou vytvářet nějaké scénáře přežití. Zjistili, že když si bude rodina pomáhat, když se budou úsporně chovat, tak zimní sezonu s odřenýma ušima zvládnou,“ myslí si Kubáček.

Naplní někdo znovu Václavák?

Přesto organizátoři protestů plánuji na podzim další akce. Rajchl bude chtít zaplnit Václavské náměstí již například 16. září. Experti jsou však skeptičtí. „Bude to mít hodně těžké a spíše se mu to nepodaří, protože lidem chybí konstruktivní výstup z demonstrací. Ukazuje se, že demonstracím chybí i nějaká populární zastřešující osobnost. Část lidí tam nepřijde, protože doufá, že to někdo uchopí, a část lidí tam nepřijde, protože nevěří, že jim někdo dozná pozornosti,“ myslí si Kubáček.

Buchtík upozorňuje na klesající návštěvnost protestů. Proto ani nečeká, že by podzim mohl něco změnit. „Bylo vidět, že na jaře už nebyly demonstrace tak úspěšné. Nemáme přesná čísla, protože policie přestala zveřejňovat odhady, ale demonstrace se zmenšovaly,“ uvedl. „Vypadá to, že lidé spíše rezignují na osobní účast. Ne že by byli méně naštvaní, ale nevidí v tom takový smysl,“ dodal.

Přesto rozhodně není důvodem nižší účasti, že by byl kabinet Petra Fialy (ODS) populárnější než před rokem. „Vláda rozhodně populárnější není, ale už nevyvolává takové emoce,“ řekl Buchtík.

Tagy:
zima demonstrace Václavské náměstí Letná Jan Kubáček Česko Martin Buchtík Jindřich Rajchl vláda Petra Fialy Ladislav Vrabel