OBRAZEM: Ohromná vlna solidarity za Ukrajinu z celého světa. Protestuje se i na Tchaj-wanu

Přesto, že vojensky svět na Ukrajině zasahovat nechce, lidem napříč kontinenty není osud země lhostejný. Na podporu Ukrajiny demonstrují a vyzývají své státníky, aby válku, kterou rozpoutalo Rusko a ve které umírají i civilisté, zastavili. Jak protesty vypadají, si prohlédněte ve fotogalerii.

„Zastavte válku, zastavte Putina. Stojíme za Ukrajinou. Putine, vypadni z Ukrajiny,“ to je jen několik sloganů, se kterými vyrazili do ulic demonstranti po celém světě.

Všechny spojuje jediné: Konec války na Ukrajině a zastavení násilí na nevinných civilních obětech. Prezidenta Ruska Vladimira Putina přirovnávají k Adolfu Hitlerovi a někteří demonstrativně pálí ruské pasy.

Válka na Ukrajině už se zdaleka netýká jen Evropy, dotkla se lidí po celém světě. Takto to vypadalo například v Japonském hlavním městě Tokiu.

Demonstrace proti vpádu Ruska na Ukrajinu se konaly v týdnu i Česku. Na místě se sešly jak Češi, tak Ukrajinci, kteří bojují za to, aby se do Česka mohly dostat jejich rodiny.

Proti ruské agresi se v noci ze čtvrtka na pátek postavili i sami Rusové, přestože jim za to mohou hrozit přísné tresty. Tisíce lidí se sešly například v Petrohradu nebo v Moskvě.

Válka na Ukrajině vypukla ve čtvrtek. Ruská armáda v noci zaútočila na strategické cíle ve všech částech země. Původně s odůvodněním ochrany separatistických oblastí. Nyní je ale jasné, že cílem je obsazení Kyjeva. Bitva o metropoli začala v noci na sobotu, boje jsou krvavé. Ač ruská strana tvrdí, že na civilní cíle neútočí, celý svět už viděl záběry mrtvých civilistů a vybombardovaných domů, včetně nemocnice nebo mateřské školky.

Shrnutí posledních bojů ukazuje, že Rusové během noci na sobotu sice ovládli město Melitopol na jihu země, útok ve městě Mykolajiv a v Kyjevě však Ukrajinci odrazili. Obzvlášť brutální boje probíhají podle dostupných informací ve městě Vasilkiv, kde je další ze strategických letišť. Podrobnosti z této oblasti zatím nejsou známé.

Ukrajinci hlásí, že sestřelili několik transportních letounů. Rusové se pokoušeli o výsadky pěchoty. To se jim v mnoha případech nepovedlo. V noci na sobotu Ukrajinci ohlásili sestřelení několika transportních letadel a helikoptér.

Tagy: