Zelenskyj bojuje za Ukrajinu jako lev. Neodjedu, potřebuju zbraně, vzkázal USA

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu časně ráno na Twitteru zveřejnil další video, na němž sám sebe natočil v ulicích Kyjeva. Snažil se tak vyvrátit nepravdivé informace ze sociálních sítí, že se vzdal. Boje o ukrajinskou metropoli mezitím pokračují. Na Twitteru Zelenskyj rovněž uvedl, že ráno hovořil s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a že na cestě jsou další zbraně a vybavení od partnerů Ukrajiny.

„Nový den na diplomatické frontě začal konverzací s Emmanuelem Macronem. Zbraně a vybavení od našich partnerů jsou na cestě na Ukrajinu. Protiválečná koalice funguje!“ napsal dnes ráno na Twitteru Zelenskyj.

Krátce předtím zveřejnil video, na němž hovoří před budovou, která stojí v centru Kyjeva naproti prezidentskému úřadu. „Na sociálních sítích jsou informace, že jsem vyzval armádu, aby složila zbraně,“ řekl ukrajinský prezident. „Jsem zde, nesložili jsme zbraně, budeme bránit vlast,“ dodal Zelenskyj.

Už v pátek večer zveřejnil ukrajinský prezident video, na němž vyzval Ukrajince, aby vydrželi další noc bojů. „Tuto noc budou útočit, tuto noc musíme vydržet. O osudu Ukrajiny se rozhoduje teď,“ uvedl Zelenskyj, který podle tisku odmítl nabídku Spojených států na evakuaci z metropole, kam se blíží nepřítel.

I v noci na dnešek bylo v Kyjevě podle tiskových agentur slyšet výbuchy a střelbu z automatických zbraní. Na sociálních sítích se objevily záběry hořících vozidel na kyjevské třídě Vítězství.

Ruské jednotky se také u Kyjeva snaží ovládnout vodní elektrárnu, která leží na severním okraji metropole na Kyjevské přehradě. Agentura Interfax Ukrajina ráno uvedla, že elektrárna je stále pod kontrolou ukrajinské armády, ale má výpadky.

„Elektrárna ale zatím nefunguje, její personál se skrývá. Jakmile skončí boje v oblasti, technici se okamžitě budou snažit dodávky energie spotřebitelům obnovit, citují ukrajinská média ministerstvo energetiky. Informace jsou k sedmé hodině ranní.

Tagy: