Ruské úřady zatrhly demonstrace proti invazi a zatkly 1700 osob. Hrozí „vážnými důsledky“

Ačkoliv ruské úřady zakázaly protesty obyvatel proti invazi na Ukrajinu, po celé zemi se ve čtvrtek konala řada rozsáhlých demonstrací. Největší z nich proběhly v hlavním městě Moskvě a také v Petrohradu, kde se narodil prezident Vladimir Putin.

Policie v Rusku rozháněla shromáždění lidí protestujících proti útoku na Ukrajinu, která se konala po celé zemi. Podle organizace na ochranu lidských práv OVD-Info bylo na demonstracích ve 44 městech zatčeno více než 1 700 lidí. Nejvíce lidí se shromáždilo v Moskvě, kde bylo zatčeno 940 osob.

Na Puškinově náměstí v Moskvě se sešlo podle informací francouzské tiskové agentury AFP asi 2 000 lidí. V druhém největším městě země, Petrohradu, demonstrovalo asi tisíc osob. Při rozhánění shromáždění policií jich bylo asi 20 zatčeno.

Každý, kdo se zúčastní shromáždění na téma „napjaté zahraničněpolitické situace“, bude trestně stíhán, kromě uvěznění hrozí také pokuty. Výzvy k účasti na takových akcích by rovněž „měly vážné právní důsledky“, oznámil Vyšetřovací výbor. Tento státní orgán je odpovědný za závažné trestné činy.

Lidé se k demonstracím svolávali na sociálních sítích. „Ruské opoziční hnutí v posledních dvou letech výrazně oslabilo. Nejvýznamnější vůdci byli uvězněni nebo vyhnáni do exilu,“ uvedl v komentáři německý deník Zeit. Pod dohledem úřadů se ocitla také organizace OVD-Info, která se hlásí k dokumentování politické perzekuce v Rusku.

Vězněný kritik Kremlu Alexej Navalnyj ruskou invazi na Ukrajinu ostře odsoudil. „Jsem proti této válce,“ vzkázal přes svého obhájce z vězení. Válka mezi Ruskem a Ukrajinou je pode Navalného manévrem Kremlu, který má odvést pozornost od domácích problémů v Rusku.

Tagy: