Vše podstatné o druhé noci války: Ukrajina udržela velká města, prezident je v čele obrany

Ruské ostřelování zasáhlo i oblast nedaleko Kyjeva

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Noc z pátku na sobotu se nesla ve znamení krvavých bojů na Ukrajině. Střelbu i mnoho výbuchů bylo slyšet mimo jiné i v samotném centru Kyjeva. Rusové sice ovládli město Melitopol na jihu země, útok ve městě Mykolajiv a v Kyjevě byl však odražen. Obzvlášť brutální boje probíhaly ve Vasilkivu, odtamtud zatím nejsou známy bližší podrobnosti. Ukrajinci hlásí, že sestřelili několik transportních letounů. Rusové se pokoušeli o výsadky pěchoty. To se jim v mnoha případech nepovedlo.

Ruští vojáci nadále pokračují v taktické válce. V městské čtvrti Troieshchyna v Kyjevě se pokusili zničit tepelnou elektrárnu. Ukrajinská protivzdušná obrana ale útoky odrazila, uvedl list Ukrajinska pravda.

Ruské raketové útoky si podle agentury Unian vzaly za cíl i armádní základnu nacházející se poblíž stanice metra Berestejska. I tento útok byl odražen. Ukrajinci kvůli obraně hlavního města často odpalovali mosty, aby zabraňovali postupu ruské těžké techniky. Střelba z automatických zbraní se podle zpráv ze sociálních sítí rozléhala i u místní zoologické zahrady.

Výbuchy se ozývaly rovněž z čtvrti ležící na půl cesty mezi západním okrajem města a centrem. Objevovaly se také zprávy o střelbě na jihozápadním okraji metropole a o pokračující střelbě na severních předměstích, poznamenala ruská redakce BBC.

Podle poradce ministra vnitra Viktora Andrusiva bylo v Kyjevě během pátku zabito mnoho ruských vojáků, z toho také okolo 60 špionů. Mělo jít o diverzní průzkumnou skupinu Rusů, kteří se vydávali za jednotku ukrajinské domobrany. Byli však odhaleni.

Úspěšnější byli ruští špioni ve městě Vasilkiv, kde rovněž došlo ke krvavým bojům. Tito Rusové se oblékli do uniforem ukrajinské policie, za kterou se pak vydávali. Poté zastřelili několik nic netušících vojáků. Ukrajinské posily pak s nimi svedly tvrdý boj.

Zelenskyj dodává odvahu

„Buďte ostražití, ruští vojáci se mohou převlékat za vojáky ukrajinských ozbrojených sil, nebo dalších ozbrojených složek,” varovalo ukrajinské občany tamní ministerstvo obrany na Facebooku. Rusové se také často pokoušeli o výsadky pěchoty, a to ve městech nedaleko vzdálených od Kyjeva. Proto hlavní město v noci čelilo útokům z více stran.

Spoustě ruských jednotek ale výsadek ani nebyl umožněn. Ukrajinci totiž několik transportních letounů sestřelili ještě před přistáním. Ukrajinci hlásí, že jsou odhodláni bojovat i nadále.

Obyvatelstvo výrazně burcuje i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. I když mu představitelé USA nabídli v rámci bezpečí evakuaci, hlava ukrajinského státu odpověděla, že zůstane nadále v Kyjevě a bude řídit obranu města.

Tagy: