Obří požáry v okolí amerického Denveru ohrožují desetisíce lidí. Stovky budov shořely

Obří požáry v okolí amerického Denveru ohrožují desetisíce lidí

Masivní požáry v Coloradu

Kvůli rychle postupujícím požárům porostu dostalo v USA příkaz k evakuaci přes 30 000 lidí ze dvou měst poblíž Denveru. Informovala o tom dnes agentura AP. Oheň ohrožuje ve státě Colorado města Louisville a Superior, uzavřen kvůli němu musel být i úsek dálnice číslo 36. Podle místního šerifa už shořely stovky budov včetně obytných domů a nákupního centra.

Podle listu Colorado Sun muselo své domovy opustit všech 13 000 obyvatel města Superior. Na silnicích vedoucích ven z města se tvořily dlouhé kolony. Podle starosty Clinta Folsoma oheň v katastru obce zničil několik stovek domů. Evakuovat se musí i 21 000 lidí z blízkého Louisvillu, evakuace se dotkla rovněž pacientů tamní nemocnice.

Coloradský guvernér Jared Polis odhadl, že požáry už zničily plochu o rozloze zhruba 650 hektarů. Šerif okresu Boulder Joe Pelle řekl, že je zatím hlášen jeden zraněný.

Požáry se začaly šířit ve čtvrtek, některé z nich zřejmě způsobily jiskry po pádu vedení vysokého napětí v silném větru. Vítr, který místy dosahuje rychlosti až 170 kilometrů v hodině, nyní komplikuje práci hasičům. Dodavatel elektrické energie Xcel Energy odhadl, že bez dodávek v proudu je v postižené oblasti asi 28 000 odběratelů.

Tagy: