Pražská kulturní obec chystá masivní protesty. Radní Marvanová nás chce vypnout, tvrdí

Branické ledárny se staly dějištěm pravidelných koncertů v Praze.

Pražská kulturní obec chystá masivní protesty

Pražská kulturní obec je na nohou. Poté, co se umělci začínají vyhrabávat z problémů posledních dvou covidových let, přicházejí zprávy, že pražská radní Hana Kordová Marvanová (STAN) navrhuje vyhlášku, která by omezila počet venkovních akcí s hudebním doprovodem v různých lokalitách Prahy. Umělci i pořadatelé se proto bouří a chystají masivní protesty. Politička však iniciátory demonstrací kritizuje s tím, že podléhají dezinformacím. Omezení se podle ní má týkat pouze koncertů na branickém nábřeží. Tomu však její kritici nevěří.

„Již brzy můžete přijít o své oblíbené koncerty, festivaly a další kulturní akce pod širým nebem. Radní Hana Marvanová navrhuje v rychlosti a tichosti vyhlášku, která má omezit počet venkovních akcí s hudebním doprovodem v různých lokalitách Prahy,“ píšou na Facebooku iniciátoři protestu Nevypínejte kulturu v Praze.

Přestože se má případné omezení týkat pouze Braníku, pořadatelé si myslí, že tím to neskončí. „Jejím cílem je omezit veškerou takovou kulturu na pár dní měsíčně, přičemž rozhodování, kdo může a kdo ne, bude v zásadě v rukou politiků. První oblastí je Braník, ale již nyní padají další návrhy: Žluté lázně, Letňany, Riegrovy sady, Výstaviště.“

„Seznam pravděpodobně není konečný a další oblasti mohou přibývat pouhým rozšiřováním přílohy vyhlášky,“ doplňují s tím, že na čtvrtek, kdy má zastupitelstvo vyhlášku schvalovat, chystají před magistrátem protesty.

Protesty iniciují desítky pořadatelů či umělců. Mezi nimi například pořadatel festivalu Metronome David Gaydečka. „Jen co se kulturní scéna začíná hrabat z problémů posledních dvou let, je tu na obzoru další seznam restrikcí. Bohužel se jedná o reálný návrh vyhlášky, jak omezit živé hraní v Praze, který jde tento čtvrtek do pražského zastupitelstva. Pokud by byl schválen, skončí postupně spousta akcí. Díky všem za sdílení, případnou účast na čtvrtečním zastupitelstvu i jakoukoliv jinou formu zapojení. Jde o hodně,“ napsal na svém Facebooku.

Příště přijdu s dobrými zprávami, ale teď to není ten případ. Jen, co se kulturní scéna začíná hrabat z problémů...

Posted by David Gaydečka on Sunday, June 12, 2022

Marvanovou kritizuje také například společnost T Servis, která se zabývá dodáváním technického vybavení pro akce. „Dva roky byla kultura téměř zastavena. Teď magistrát přichází s návrhem vyhlášky pro omezení živé kultury v Praze. Opět by se akce, které se plánují a prodávají několik měsíců, musely zrušit či omezit. Vyhláška by měla platit od 1. července 2022. Omezení živé kultury jako předvolební kampaň na pražském zastupitelstvu,“ uvedla na Facebooku.

Šíříte dezinformace, vzkazuje radní

Samotnou radní však vyjádření některých umělců a pořadatelů rozčílilo. Obvinila je z šíření dezinformací a organizátorům protestů nabízí schůzku, aby informace uvedla na pravou míru.

„To, co uvádí petice o vypínání kultury v Praze je nepravda. Jde o šíření dezinformací, Praha v žádném případě nechce zakazovat jakékoliv akce,“ uvedla Kordová Marvanová ve vysílání CNN Prima NEWS.

Do dneška jsem si myslela, že šíření nejrůznějších dezinformací je specialitou různých hnutí, která se vyrojila během...

Posted by Hana Kordová Marvanová on Monday, June 13, 2022

„Skutečnost je taková, že jednáme s občany Prahy 4 a 5, kteří si stěžují na nepřijatelný hluk z Ledáren, a zároveň i s pořadateli těchto akcí, aby koncerty byly pořádány způsobem, který je ohleduplnější vůči obyvatelům v několik kilometrů vzdáleném okolí. Nikdy bych nepřipustila, aby výsledkem byly zákazy koncertů v Ledárnách, natož koncertů v celé Praze, ani nic takového nenavrhujeme,“ doplnila s tím, že Praha podporovala kulturu jak během pandemie, tak i nyní.

O čem je vyhláška?

Návrh vyhlášky počítá s tím, že by akce s kapacitou nad 200 lidí bylo v Braníku možné pořádat pouze pět dní v měsíci a jen ve třech po sobě následujících dnech s tím, že v takovém případě by bylo třeba dodržet pauzu do další akce v trvání deseti dní. Koncerty by bylo možné pořádat od 8:00 do 21:00, v pátek, o víkendech a o letních prázdninách od 9:00 do 22:00. Vyhláška by v případě schválení zastupiteli platila od 1. července, takže by pro provozovatele znamenala omezení již naplánované letní sezony.

O zkrácené projednání požádali zastupitelé koncem května. Na jednání zastupitelstva vystoupila řada obyvatel Prahy 4 i Prahy 5, podle kterých se v důsledku téměř každodenních koncertů a zvukových zkoušek v oblasti nedá v létě žít. Radní Kordová Marvanová řekla, že s ohledem na množství stížností nezbývá magistrátu jiný nástroj, jak situaci řešit, než regulace vyhláškou.

Tagy: