Obrovská vlna solidarity v Lovčicích: Lidé posílají na podporu Honzovy rodiny tisícové dary

Jen několik hodin poté, co obec Lovčice na Hodonínsku spustila veřejnou sbírku na podporu těhotné partnerky tragicky zesnulého Honzy, se na transparentním účtu podařilo lidem nashromáždit přes 200 tisíc korun. Lidé posílají částky v řádech stokorun i několika tisíců. Organizovat sbírku se rozhodl starosta obce, který znal mladého muže osobně.

O plánech spustit veřejnou sbírku informoval starosta Lovčic Václav Tvrdý (ČSSD) redakci CNN Prima NEWS před několika dny. Samotný účet byl spuštěn ve čtvrtek krátce po poledni. „Obec Lovčice vyhlásila veřejnou sbírku na podporu partnerky a rodiny tragicky zesnulého Jana K.,“ stojí v popisku ke sbírce na facebookové stránce obce Lovčice.

Byla vyhlášena veřejná sbírka na podporu partnerky a rodiny tragicky zemřelého Jana Konečného z Lovčic u Kyjova. Obec...

Posted by Václav Tvrdý on Thursday, February 23, 2023

Během pár minut se na transparentním účtu začaly objevovat první finanční dary. Nikoho zřejmě nepřekvapí, že se zvedla velká vlna solidarity. Zesnulý Honza byl totiž ve své obci velmi oblíbený. Pracoval jako strojník hasičského auta a k tomu byl předsedou fotbalového spolku. Podle slov Tvrdého se také zapojoval do veškerých kulturních akcí v obci.

ČTĚTE TAKÉ: Byla to poprava, říká rodina zastřeleného Honzy z Lovčic. Jeho přátelům poslala rázný vzkaz

S partnerkou Karolínou měli v letošním roce přivítat nového člena rodiny. „Byl to mladý pár a měli čerstvě postavený dům. Ona v něm teď zůstane sama,“ doplnil smutně starosta.

K tragickému incidentu došlo v neděli kolem osmnácté hodiny. Václav T. si podle policie vzal nelegálně drženou zbraň a zamířil k rodinnému domku v nové zástavbě. Když se jeho majitel Jan K. objevil ve dveřích, měl bez předchozího varování zmáčknout spoušť na brokovnici. Agresor se po hrůzném činu zřejmě vrátil domů a tam měl zbraň obrátit proti sobě. Motivem vraždy měly být dle deníku Blesk staré křivdy.

„Pokud měl chuť odejít ze světa, byla to jeho věc, ale proč s sebou bral našeho syna?“ napsala zdrcená rodina ve svém prohlášení s tím, že na tyto a spoustu dalších otázek již nedostanou odpověď ani oni – rodiče, ani sestra, a taktéž dítě, na které se Honza tolik těšil. Poslední rozloučení s 29letý mužem se uskuteční ve středu 1. března 2023 v 15 hodin v kostele sv. Petra a Pavla v Lovčicích.

Tagy: