Obstrukce? Schillerová může přinést nový spacák, ale změnu vládního balíčku ne, míní expert

Alena Schillerová, předsedkyně poslanců hnutí ANO

Zlámalová a Kolář k obstrukcím opozice i vládnímu balíčku

Slibované obstrukce opozičních zástupců jsou podle analytičky Lenky Zlámalové a komentátora Petra Koláře klasickou politikou, která ale nikam nepovede. Kolář ve vysílání CNN Prima NEWS glosoval, že místopředsedkyně ANO Alena Schillerová si možná donese nový spacák, se kterým se letos v únoru fotila. Sama předsedkyně nejsilnějšího sněmovního klubu přitom vládu kritizuje a tvrdí, že škrty, kterými chce koalice snížit deficit státního rozpočtu o 94,1 miliardy korun, jsou jen obyčejným daňovým balíčkem.

„Úsporný balíček není úsporný, ale daňový. Tam nenajdete nic z výdajové strany kromě toho, že se navyšuje financování pro obce a kraje,“ kritizuje konsolidační balíček vlády šéfka poslanců ANO. Upozornila, že koalice porušila své sliby. I proto opoziční poslanci slibují dlouhé obstrukce ve Sněmovně při jeho schvalování.

ČTĚTE TAKÉ: Balaštíková obhajovala dotace pro zemědělce. Jako přednáška Agrofertu, glosoval Benda

Dlouhé výroky a kritika ve Sněmovně ale dle komentátorů nikam nepovedou. „Myslím, že se jim nepodaří nic. Opět uvidíme zasedání do večera a výsledek bude nulový. Je to normální parlamentní práce, která se odehrává i v britském parlamentu, který je jakousi kolébkou parlamentarismu. Bude to zase únavné, ať si s sebou vezmou dečky, ale výsledek bude stejný – je tam 108 (vládních poslanců),“ předpokládá Zlámalová.

S tím souhlasil i Kolář. „Čekám, že se bude opozice snažit (jednání) protahovat, bude se to dělat do dvou do rána... Možná uvidíme, jestli si Alena Schillerová pořídila nějaký nový model spacáku. Ona se s nimi ráda fotí, to je věc jedna, ale to, že balíček pravděpodobně projde, je věc druhá,“ říká k plánovaným obstrukcím Kolář.

Děsivé prognózy vlády

Příslušný dokument má dle Schillerové zhruba 600 stran včetně příloh. „Důležité ale je, přečíst si důvodovou a předkládací zprávu, protože sama vláda přiznává, že (balíček) může vést ke zpomalení hospodářského růstu nebo dokonce k jeho snížení. Přiznává, že může vyvolat sociální rozpory, že může dojít k růstu nezaměstnanosti,“ říká Schillerová s tím, že tyto prognózy může podtrhnout.

Tagy: