Lidé už nechtějí o covidu ani slyšet. Očkování je ale stále potřeba, shodli se odborníci

Roman Prymula a Petr Smejkal

Na nárůst počtu případů covidu budeme muset zareagovat, uvedl v pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS přednosta Kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno Petr Husa a souhlasil s ním i hlavní epidemiolog Institutu klinické a experimentální medicíny Petr Smejkal. Odborníci upozornili na možnost nechat se očkovat proti chřipce a covidu během jedné návštěvy lékaře a zdůraznili, aby tento krok zvážili především ti, kteří spadají do zdravotně rizikové skupiny. Podobně se v pořadu Nový den vyjádřil i epidemiolog Roman Prymula.

Podle Husy bude značným problémem nalákat lidi k tomu, aby se opět očkovali. „Nejsem si jistý, jestli se povede opětovně mobilizovat veřejné mínění. Museli jsme zavřít očkovací ambulanci, protože v letních měsících nikdo nechodil,“ vysvětlil. Lidé prý rovněž nemají zájem ani o testování. „Vypadá to tak, že se pokoušíme vytěsnit z povědomí, že onemocnění stále existuje. Ale vir si stejně udělá, co chce, a my na to budeme muset reagovat,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Přicházejí nové vakcíny proti covidu. Prymula naznačil, kterou považuje za nejlepší

S tím souvisí i případná vakcinace. Pro aplikaci čtvrté dávky proti variantám viru covid by se podle přednosty nemocnice v Brně měli rozhodnout především ti, kteří jsou oslabeni dlouhotrvající chorobou či dosáhli vyššího věku. O tom je přesvědčen i Smejkal. „Rozhodně by se měli nechat očkovat ti z rizikových skupin. Připomínám, že nikomu neuškodí si během jedné návštěvy lékaře nechat dát jak dávku proti chřipce, tak proti covidu,“ apeloval.

Podle Smejkala je rovněž důležité nevnímat nejnovější variantu očkování jako formu posilující dávky. „Myslím si, že v této situaci se budeme nacházet i v dalších letech před obdobím respiračních onemocnění. Bude se jednat o očkování, které se bude se změnou vakcíny měnit třeba každý rok, jak je tomu v případě chřipky. Zatím se jedná o nejlepší prevenci, jakou máme,“ pronesl epidemiolog. Stejně jako Husa vyzval k vakcinaci kromě rizikové skupiny i těhotné ženy.

Zmínil i celkovou proočkovanost. „Samozřejmě nebude vadit, když se pro tuto prevenci nerozhodnou mladí a ti nerizikoví. Přesto by bylo vždy lepší, kdyby se nechali očkovat všichni,“ specifikoval. Proočkovanost mezi zdravotnickým personálem však podle něj značně „pokulhává“. Situace i přesto závažná není.

Prymula: Lidé nechtějí slyšet, že covid stále existuje

S tím, že lidé záměrně ignorují covidové onemocnění, souhlasil i epidemiolog Roman Prymula, který byl hostem pořadu Nový den. „Řada testovacích center byla zavřena, protože nebyl žádný zájem. Covid jsme v sobě vytěsnili,“ nechal se slyšet. „Někteří lidé nechtějí slyšet, že dochází k navýšení případů nákazy, a tvrdí, že je vše vymyšlené,“ uvedl.

Podle epidemiologa však žádná drakonická opatření ve hře nejsou. „Každý se bude chránit individuálním způsobem. Kromě očkovací strategie ohledně doporučení jedné dávky zejména pro rizikové skupiny se o žádných jiných opatřeních neuvažuje,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Diskuze o povinnosti nošení roušek jsou prý rovněž zbytečné. „Plošně se určitě nevrátí. Některá zařízení sociální péče nebo nemocnice už ale s povinným nošením začaly. Každé ředitelství si bude rozhodovat po svém a bude se snažit jakkoliv chránit svůj personál, aby nedošlo ke kolapsu,“ ozřejmil Prymula. Z toho důvodu bude podle něj ochrana dýchacích cest v těchto budovách nejspíše povinná.

Tématem byla rovněž prevence před virovými onemocněními či zlepšení imunity vzhledem k nadcházejícímu chřipkovému období. Podívejte se v přiloženém videu:

Tagy: