Očkování je jediná střednědobá cesta, jak se z této hrůzy dostat, věří Feltl

David Feltl

Do konce letošního roku by mělo Česko obdržet první dávky vakcíny proti nemoci COVID-19. Očkovat jimi začne i Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN). Podle jejího ředitele Davida Feltla se není čeho obávat. Zda bude systém očkování fungovat celoplošně, určit nedokáže. Stále se srovnáváme s Německem, ale my jsme Češi. Jsme mistři v improvizování a prostě si myslím, že se vše zvládne, uvedl Feltl v pořadu 360° Pavlíny Wolfové.

Premiér Andrej Babiš ve středu zkritizoval inzerát ministerstva zdravotnictví, který připravilo ke kampani očkování. Podle něj není šťastně koncipován a s kampaní se obecně mělo začít dřív. „Myslím si, že vše doženeme, tak dramaticky bych to neviděl,“ uvedl ale k situaci ředitel Feltl.

Právě VFN bude mezi prvními, kde očkování spustí. „Nervózní z toho nejsme, na světě jsou horší věci. Tohle je v zásadě optimistická věc, byť logisticky náročná, a bude zahrnovat spoustu práce, ale vlastně je to fajn, proč ne,“ popsal náladu Feltl.

V současnosti čekají na konkrétní čísla, respektive na to, kolik čeho a kdy dorazí. „S panem ministrem jsem mluvil a říkal, že by 23. prosince měla proběhnout registrace vakcíny u Evropské lékové agentury a vzápětí by měl nastat ten tsunami výbuch směrem do Evropy,“ uvedl David Feltl v pořadu 360° Pavlíny Wolfové. Jako Všeobecná fakultní nemocnice by měli v první dávce dostat 600 vakcín. „Kolem půlky ledna by měla následovat dávka kolem tisíce vakcín pro populaci,“ dodal.

Sám David Feltl se očkování nebrání a mohl by být i mezi prvními naočkovanými ve VFN. „Ten symbolický význam by to možná mělo, nebráním se tomu, ale prioritně by to měli být rizikoví zdravotníci, buď starší, nebo zaměstnanci JIP oddělení, takže jim bych dal osobně přednost, ale ne proto, že bych se bál,“ řekl Feltl.

Naočkovat zvládnou denně i 300 lidí

„Bavili jsem se o tom s panem ministrem Blatným a říkal jsem mu, že na rozjezd zvládneme naočkovat 300 lidí. Poté, co se vychytají drobné mouchy, zvládneme i 500 denně,“ uvedl.

Co se týká personálu, aby naočkoval všechny zdravotníky ve své nemocnici, potřeboval by ředitel 500 dávek. Přirovnává plánování k vakcinaci proti chřipce. „Máme nějaký počet vakcín proti chřipce, nebo teď proti covidu, a máme informaci, že by se měli očkovat starší, zdravotníci a zdravotníci na intenzivní péči tak, aby byla zachována kontinuita péče, protože čísla bohužel malinko rostou,“ konstatoval Feltl.

První do Česka dorazí vakcína firmy Pfizer v počtu zhruba 10 tisíc kusů, která vyžaduje skladování v mínus 70 stupních Celsia. „U vakcinace jsou dvě cesty, které jdou současně, cesta léků a pacientů. Cesty léků se nebojím vůbec, máme mrazáky a bez problémů se tam vejdou, spíš musíme zorganizovat tu druhou cestu. Ale už nyní na ní pilně pracujeme,“ popsal David Feltl.

Podle něj se ale vakcinace určitě neobejde bez kampaně. „Určitě se neobjede bez toho, aby měla své tváře. I já sám jsem byl šokován, když anglická královna Alžběta II. prohlásila, že se nechá očkovat, a to je přesně ono. Známé tváře tomu zkrátka pomohou,“ řekl Feltl a těm, kteří o očkování pochybují, vzkázal, že je to jediná střednědobá cesta, jak se z této hrůzy dostat.

Tagy: