Vakcína už mezi svátky. První budou očkováni nejohroženější zdravotníci, uvedl Blatný

Jan Blatný

Tisková konference Jana Blatného

Od 24. prosince by mohlo být možné distribuovat vakcínu, takže první očkovaní by mohli být už mezi vánočními svátky, uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na středečním brífinku. Prvních 10 tisíc dávek podle něj dostanou nejohroženější zdravotníci, kteří se starají o těžce nemocné s koronavirem. Podle Blatného se budou první vakcíny aplikovat v Praze ve Fakultní nemocnici (FN) v Motole a ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN). Očkovací látky z první dodávky ale půjdou i do všech krajů.

Ve středu ministr zdravotnictví s premiérem Andrejem Babišem navštívili FN Motol a VFN v Praze. Na brífinku po návštěvě nemocnic Blatný uvedl, že Česká republika bude dobře připravena a začne vakcinovat včas. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) by měla podle ministra látku firmy Pfizer schválit 21. prosince.

„Do dvou dnů ji schválí Evropská komise a od 24. prosince bude možné léky distribuovat. Pokud se tak stane, tak se první dávky dostanou ještě mezi vánočními svátky. A očkovat se bude neprodleně,“ uvedl na brífinku ministr s tím, že první Češi by tak mohli být očkovaní už během Vánoc.

Prvními 10 tisíci vakcínami budou podle ministra naočkováni neohroženější zdravotníci, kteří se starají o těžce nemocné pacienty s COVID-19. Blatný uvedl, že v Praze se budou první vakcíny aplikovat ve FN Motol a ve VFN. Očkovací látky z první dodávky ale půjdou i do všech krajů.

Ministr počítá asi s 200 očkovacích center ve zdravotnických zařízeních, očkovat podle něj bude ale i asi 5 000 lékařů v ordinacích.

V prvním čtvrtletí ministerstvo očekává, že by mohla být očkovací látka asi pro milion lidí. Jenom seniorů, kteří mají být mezi prvními očkovanými spolu se zdravotníky a mladšími vážně chronicky nemocnými, je více než 2,3 milionu. Záležet bude podle Blatného na dodávkách od farmaceutických firem, které je vyrábějí. Celkově má Česko objednanou očkovací látku pro 6,9 milionu lidí. Zájem má asi 40 procent populace, 20 procent je nerozhodnutých.

Ve středu začalo nepovinné plošné testování zdarma

Ve středu také v Česku začalo nepovinné plošné testování a skončí v pátek 15. ledna 2021. Testy zdarma jsou dostupné pro všechny osoby, které mají veřejné zdravotní pojištění v České republice.

Lidé si mohou zarezervovat termín prostřednictvím Centrálního rezervačního systému, který je dostupný na webu ministerstva zdravotnictví. V systému stačí vyplnit své údaje a souhlasit se zpracováním osobních údajů. Systém následně vygeneruje eŽádanku. Seznam odběrových míst je k dispozici také na webu ministerstva zdravotnictví a je průběžně aktualizovaný.

S sebou je potřeba mít průkaz pojištěnce. Nechat se otestovat antigenními testy může jeden žadatel nejvýše jedenkrát za pět dní. Výsledek budete mít do 20 minut. Negativní výsledek testu podle ministerstva zdravotnictví zcela nevylučuje možnost, že se testovaný stane infekčním v blízkém časovém odstupu od vyšetření. Pozitivní výsledek u lidí bez příznaků musí být ještě potvrzený PCR testem. U lidí s příznaky se diagnóza považuje za potvrzenou a začíná pro ně platit povinná izolace do doby končící čtyři dny po jejich vymizení.

Na antigenní testy na koronavirus se na středu zatím objednalo 17 552 lidí. Na 174 odběrových místech po celém Česku je ještě volná kapacita téměř 10 400 míst. Na Twitteru to uvedli zástupci Chytré karantény.

Kvůli zvýšenému testování ale v grafech rostou i počty pozitivně testovaných lidí na koronavirus. Podle Blatného to není extrémní ani skokové a počítalo se s tím. Je ale nutné chovat se velmi obezřetně. Na brífinku však zároveň vyzval nemocnice, aby opatrně plánovaly neakutní zákroky. Pokud by totiž počty hospitalizovaných začaly prudce růst, bylo by nutné omezit odkladnou péči.

Proč se nechat testovat?

Ministerstvo věří, že díky antigenním testům předejde zvýšenému šíření koronaviru v populaci. „Pak se můžeme v klidu setkat se svými blízkými v seniorním věku, což přinese vzájemné uspokojení seniora i nás,“ uvedla hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného bude kapacita až 60 tisíc testů denně. Testuje přes 170 odběrových míst a několik stovek lékařů v ordinacích, zapojit se mohli dobrovolně. Podle průzkumu zpracovaného agenturou STEM má o testování zájem asi 42 procent obyvatel, přičemž větší zájem je mezi seniory.

Tagy: