Očkování se bude evidovat elektronicky. Vojtěch představil nový systém

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Vojtěch k dalšímu postupu v boji s pandemií

Od příštího roku začne platit elektronický záznam o očkování. Na tiskové konferenci ve středu o tom informoval šéf resortu Adam Vojtěch (ANO). Pacientům eOčkování přinese nejen přehled o vakcínách, které dostali, systém jim také připomene, že se blíží termín další dávky. Platit bude v rámci existujícího systému eRecept. Používat eOčkování bude povinné.

„Vnímáme jako velkou výhodu, že nově narozené děti budou mít záznamy o všech provedených očkováních elektronicky na jednom místě už od začátku svého života. V tuto chvíli neexistují ucelené informace o očkování,“ uvedl ministr zdravotnictví.

Díky eOčkování nebudou lidé muset uchovávat papírové kartičky ani certifikáty. Navíc jim připomene blížící se termín další dávky očkování. První upozornění přijde s dostatečným předstihem tak, aby měl člověk čas si návštěvu lékaře naplánovat, další před vypršením lhůty pro přeočkování. Rodiče si do svého záznamu mohou také přidat své děti, upozornění pak přijde i pro dětské očkování.

„Asi každý někdy zapomněl na přeočkování nebo musel kvůli ověření termínu volat k lékaři. V budoucnu mu bude stačit nahlédnout do záznamu. Elektronizace by lidem měla usnadňovat život a v tomto případě to tak určitě je,“ řekla ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová.

Zjednodušení má systém přinést také pro lékaře. „Lékař se před očkováním podívá na dávky, které už pacient absolvoval. Při očkování udělá záznam, který se uloží v centrálním úložišti. Lékař zvolí i pořadí aplikované dávky a bude moct přednastavit termín očkování,“ doplnil ministr s tím, že lékaři budou mít zároveň k dispozici přehled, jaké léky pacient užívá.

Každý má právo volby

Systém se spustí 1. ledna 2022, používání eOčkování bude povinné. Udělit souhlas či nesouhlas s nahlížením do dat o eReceptech nebo eOčkování bude možné zvlášť pro lékaře, zvlášť pro lékárníky a zvlášť pro klinické farmaceuty. „Pokud má pacient nastaven generální nesouhlas s nahlížením do jeho lékového záznamu, automaticky se mu nesouhlas promítne i do eOčkování. Každý má právo volby,“ zdůraznila ředitelka SÚKL Storová.

Z průzkumu Státního ústavu pro kontrolu léčiv vyplynulo, že lidé možnost elektronické preskripce léků vítají. Až 79 procent dotázaných uvedlo, že získání léků na předpis je pro ně díky eReceptu snazší.  eRecept musí čeští zdravotníci používat od roku 2018.

Tagy: