Očkování v Česku v podstatě skončilo. Ohrožujete svou dovolenou, varuje Válek váhající

Lidé v poslední době ztrácí motivaci nechat se očkovat proti nemoci COVID-19. Každý týden tak dochází k výraznému poklesu vyočkovaných dávek. Momentálně jich lékaři aplikují necelé tři tisícovky denně. Zájem o vakcínu upadl především kvůli rušení veškerých protiepidemických opatření. Ministerstvo zdravotnictví však připomíná, že bez očkování budou mít lidé problém například s cestováním na dovolenou.

Podíl plně očkovaných Čechů je pouze něco málo přes 64 % a třetí posilující dávku obdrželo pouze 38 % z celkového počtu českých obyvatel. V ohrožení tak nadále zůstávají statisíce lidí z rizikových skupin. Přesto se v Česku masivně rozvolňuje a motivace k očkování zůstávají pouze zdravotnické. Vstup do restaurací či na hromadné akce je už v Česku možný bez očkování.

V současné době zdravotníci podávají v pracovní dny kolem necelých tří tisíc dávek vakcíny za den, na první dávku přijde jen asi 350 z nich. V minulém týdnu to bylo zhruba o tisíc podaných dávek denně víc, před dalšími dvěma týdny zase o dva tisíce víc. Odborníci jsou tak z nízkého zájmu zklamaní.

„Před dvěma lety, když epidemie začala, každý netrpělivě čekal na vynález vakcíny a státy poté na jejich dodávku,“ uvedl v tiskové zprávě předseda Společnosti infekčního lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Pavel Dlouhý. Aktuální nezájem si tak vysvětluje působením dezinformací.

Odborníci varují, že po několika měsících od dokončení očkování ochrana vyvolaná dvěma vakcínami klesá, a doporučují proto třetí. Nárok vzniká šest měsíců po absolvování druhé injekce.

Ministr varuje seniory i dovolenkáře

Ministerstvo zdravotnictví se sice snaží očkování dále propagovat, zatím ale bez viditelného výsledku. Jako praktický důvod pro očkování uvádí ministr zdravotnictví vedle ochrany zdraví také cestování do zahraničí.

„Teď je klíčové, aby si každý nechal dát třetí dávku, důvod je medicínský, ale dalším důvodem samozřejmě je, že se bez očkování nedostaneme na dovolenou. Jsme jedna z mála zemí, která takhle uvolňuje opatření. Nedostanete se například ani do Rakouska, Francie zase očkování po druhé dávce respektuje jenom čtyři měsíce. Ty země se bojí, situace opravdu není dobrá. Umírá spousta lidí,“ řekl ministr pro CNN Prima NEWS.

„Pořád platí zásadní věc –⁠ ti, kteří jsou rizikoví, hlavně senioři, tak se musí naočkovat, pokud nechtějí zemřít. Pokud jim nevadí, že zemřou, tak ať se neočkují,“ vzkazoval také na rovinu minulý týden občanům z kategorie 65+.

„Nejsme za vodou, pořád máme vysoká čísla pozitivně testovaných každý den, a to přitom skončilo plošné testování. V nemocnicích stále leží spousta hospitalizovaných a denně zbytečně umírají lidé. Lidé budou pořád zbytečně umírat, pokud se nenaočkují a pořád to bude jedno z nejvážnějších virových onemocnění,“ varoval Válek.

V úterý v ČR přibylo 10 498 nových případů covidu, podezření na opakovanou infekci mělo dalších 1971 testovaných. Počty provedených testů od začátku února klesá. V úterý jich laboratoře podle průběžných výsledků vyhodnotily 34 000.

V nemocnicích bylo v úterý 2 040 pacientů, kteří měli pozitivní test na koronavirus. Stav 119 z nich lékaři hodnotí jako těžký. V mezitýdenním srovnání klesl počet hospitalizovaných o 385.

Tagy: