Covid v okolních státech letí vzhůru. V Česku se však testuje stále méně

Testování na koronavirus

Další omikronová vlna v Česku začíná pomalu nabírat na síle, počet provedených PCR testů naopak ustavičně klesá. Okolní státy jako Rakousko či Německo hlásí obrovské nárůsty počtu nově nakažených a zpřísňují opatření, oproti tomu v Česku stále více převládá představa, že se již covidem nemusíme zabývat. Ve společnosti však může být více případů covidu, než úřady oficiálně evidují.

Přestože ministr zdravotnictví Vlastimil Válek při svém vstupu do úřadu zdůrazňoval nutnost masivního testování a hovořil o kapacitách pro až 200 tisíc provedených testů denně, je dnes i přes zhoršující se situaci denně provedeno pouze mezi 20 až 30 tisíci PCR testy.

To se může jevit jako nedostatečné například v situaci, kdy sousední Rakousko, které má dokonce o něco méně obyvatel než Česká republika, hlásí i více než 50tisícové denní nárůsty počtu nakažených. V zemi se tak vrací povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorách.

Nabízí se proto otázka, zda není také v Česku situace výrazně horší, než se může zdát ze spíše stagnujících oficiálních čísel. Redakce CNN Prima NEWS má informace o lidech, kteří mají pozitivní antigenní test, ale na potvrzující PCR již nejdou. V jiných případech zase ani praktičtí lékaři nevypíšou žádanku pro PCR test po pozitivním antigenu.

Resort zdravotnictví však věří, že má situaci pod kontrolou. „Ministerstvo zdravotnictví epidemickou situaci neustále důkladně monitoruje. Sledují se veškeré epidemiologické ukazatele, které se následně vyhodnocují v rámci expertních skupin,“ sdělil pro CNN Prima NEWS mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Očekávání nové vlny

Úřady však další nárůsty očekávají. Například ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek sdělil, že s ohledem na vývoj v sousedním Rakousku nebo Německu není možné vyloučit obrat epidemie k dalšímu růstu.

Pokles se zastavil a počty nových případů se pohybují kolem 500 na 100 tisíci obyvatel za týden. „V populaci se při dané stagnaci stále udržuje vysoká prevalence aktivních nákaz, stále je vysoká pravděpodobnost nákazy v komunitním šíření i při běžných každodenních aktivitách,“ uvedl Dušek.

Na zhoršující se situaci upozornil ve vysílání CNN Prima NEWS také šéf lékařské komory Milan Kubek. „Máme zde rozjíždějící se sekundární omikronovou vlnu, kterou jsme si způsobili sami svou nezodpovědností a nedodržováním opatření, která vláda předčasně zrušila,“ zdůraznil.

Naplněnost nemocnic

Pozitivně lze však doposud brát dosavadní zátěž nemocnic, celkově totiž od poloviny února stále klesá. Přesto ale denně směřuje do nemocnic 200 až 250 nových pacientů s covidem.

Nejrizikovější nakažení nad 65 let jsou podle Duška ve velké míře očkovaní, což je většinou chrání před hospitalizací. „Za posledních 14 dní byla ale nákaza prokázána u 2 800 seniorů bez jakékoli imunitní ochrany a z této kohorty se následně generuje asi 70 procent nejtěžších průběhů nemoci v nemocnicích,“ doplnil.

Lze však očekávat také zhoršení situace v nemocnicích. Zpravidla platí, že se nemocniční lůžka začnou pacienty s covidem plnit několik týdnů poté, co začnou růst čísla nakažených.

Tagy: