Na Česko se žene další vlna koronaviru. Co lze očekávat od příštích týdnů?

Nemocná žena s kašlem

Dva roky s rouškami

Již druhý týden po sobě počet nakažených covidem v Česku stoupá. Že se schyluje k další vlně, naznačují i data o velkých nárůstech ze západu. Mezi odborníky proto zaznívají pochybnosti, zda nebylo současné rozvolňování předčasné.

V pondělí mohla česká veřejnost odložit na většině míst respirátory. Vláda se netají záměrem, že by mohla ochrana dýchacích cest skončit během dubna i v dopravních prostředcích. To by mohlo vyvolávat dojem, že je pandemie nemoci COVID-19 za námi.

Čísla ze západní Evropy, ale už i z České republiky, ukazují, že to není pravda. Již druhým týdnem v Česku čísla nakažených pozvolna stoupají. V úterý přibylo 10 715 potvrzených případů covidu, což je o 230 více než před týdnem. V mezitýdenním srovnání tak počet nových případů vzrostl potřetí v řadě, přestože se opět méně testovalo. Znovu se mírně zvýšila incidence, na 100 tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní 508 nakažených. Trend se naštěstí zatím neprojevuje nárůstem počtu hospitalizovaných.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) za to může především počasí. „Jak se mění počasí a teď se objevuje jaro, tak jako u všech respiračních chorob, i u covidu bude počet pacientů stoupat. Nemoc se šíří, je to virové a velmi nakažlivé onemocnění, budou se objevovat nové mutace,“ sdělil ve středu ministr novinářům. „Pořád platí zásadní věc, ti kteří jsou rizikoví, hlavně senioři, tak se musí naočkovat, pokud nechtějí zemřít. Pokud jim nevadí, že zemřou, tak ať se neočkují,“ apeloval ministr na občany.

Podle něj je důvodem rostoucích čísel i nová variantí mutace omikronu z Dánska (subvarianta koronaviru omikron BA.2) „Za tři týdny bude další mutace, která se teď objevuje na jihu Evropy. Ale to víme a monitorujeme,“ zdůraznil.

Podle některých odborníků. Česko rozvolnilo předčasně. „V pátek začala stoupat pozitivita testů, v pondělí i počet infikovaných. Proč to píšu? Teď šijeme roušky – pomáháme uprchlíkům. Už brzy však začnou Klaus a Okamura vykřikovat, že nám sem uprchlíci zanesli covid. Tak ne – i tuhle vlnu jsme si udělali sami předčasným rozvolněním,“ komentoval minulý týden evoluční biolog Jaroslav Flegr na Twitteru.

Ministr však rozvolňování obhajuje také trendem, jakým se postupuje v západních zemích. „V některých prostorách jsme zrušili respirátory, což udělal v podstatě celá Evropa,“ sdělil Válek.

Covid trápí svět

Nová vlna je v dalších státech především západní Evropy již v plném proudu. Koronavirová pandemie je například také v Německu opět na vzestupu. Ještě před týdnem zaznamenaly testy 215 854 nově nakažených. Za poslední den náš západní soused eviduje již 262 593 nových covidových případů, sedmidenní incidence je znovu rekordní a dosáhla 1 607,1 případu na 100 000 obyvatel.

Čísla rostou také v Nizozemsku, v Rakousku či ve Velké Británii, kde přitom také masivně rozvolňují jako v České republice.

Velká Británie přitom funguje, jako by měla epidemii za sebou. Země například od pátku zruší veškeré povinnosti, jež zavedla pro cestující ze zahraničí v souvislosti s epidemií covidu. Podle agentury AP rozvolnění cestovních pravidel přichází v době, kdy Británie zaznamenává poprvé od ledna růst počtu nakažených i hospitalizovaných lidí s nemocí COVID-19.

Během uplynulého týdne se prokázalo 444 000 nových případů nákazy, o 48 procent více než za předchozích sedm dní. Podle britského ministra zdravotnictví Sajida Javida byl však nárůst očekávaný poté, co na konci února přestala platit prakticky všechna domácí omezení. Úřady a lékaři však i nadále doporučují například nosit roušky. Naopak některá ostrovní média však vládu za rozvolňování tvrdě kritizují.

Na opětovný nárůst epidemie covidu nemají Ukrajinci vliv

V České republice se velké obavy z šíření covidu objevily také kvůli příchodu uprchlíků z Ukrajiny. Ukrajinci totiž patří s 35 % plně očkované populace k nejméně proočkovaným národům nejen v Evropě.

Na současný opětovný nárůst epidemie koronaviru nemají však podle Válka uprchlíci z Ukrajiny vliv. Bylo ale mezi nimi zachyceno několik ohnisek. Válek to řekl s tím, že ministerstvo zdravotnictví dokáže ve statistikách covidu odlišit cizince včetně ukrajinských uprchlíků.

„Než se uprchlíci dostanou do rodin, jsou většinou několik dní v centrech, kde přespávají. Tam jsou přítomni i hygienici, my to zachytíme, není to absolutně problém,“ uvedl ministr. Byla podle něj zachycena dvě nebo tři ohniska, což při tak velkých pohybech obyvatel, které způsobila ruská invaze na Ukrajinu, považuje za normální. Hygienici podle něj tato ohniska izolovali. „Absolutně není větší promořenost covidem mezi uprchlíky, spíš naopak,“ dodal. Je to podle něj dané i strukturou skupiny uprchlíků, protože utíkají zejména děti a mladší ženy.

Tagy: