Očkovat i děti od 5 let? Odborníci se neshodnou, zda je vakcína od Pfizeru vhodná

Dítě na očkování

Očkovat, nebo neočkovat i ty nejmenší?

Od 20. prosince se budou moci v Česku očkovat proti koronaviru už pětileté děti. Dostávat budou třetinu účinné látky pro dospělé. Děti by pak mohly mít úlevy z protikoronavirových opatření. Ministerstvo zdravotnictví objednalo vakcínu Pfizer/BioNTech pro 700 tisíc dětí. Odborníci se ale neshodnou, zda je tato vakcína vhodná.

Vakcínu budou děti dostávat u svých praktických lékařů nebo v očkovacích centrech. Problém je, že vakcíny se dodávají ve velkých baleních, takže pediatři musejí očkování pečlivě plánovat.

„Je to dáno tím, že v době pandemií se vždy vyrábějí očkovací látky ve velkých baleních. Nevidím problém v tom, aby se očkovalo na všech dostupných místech,“ říká předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Co se týká opatření, očkované děti by měly mít volnější režim. „Nešly by do karantény, pokud byly v kontaktu s někým, kdo je pozitivní. Pouze by byly testované v případě, že by se u nich vyskytly obtíže,“ vysvětluje Chlíbek.

Děti dostávají třetinový objem účinné látky oproti dospělým, a to ve dvou dávkách s intervalem 21 dní. Druhý den po očkování by se podle odborníků i výrobců měly vyvarovat velké fyzické zátěži.

Prymula by počkal na novou vakcínu

Například epidemiolog Roman Prymula by se ale RNA vakcíny od firem Pfizer/BioNTech u dětí mladších 12 let vyvaroval. „Od 5 let do 12 let bych rozhodně vyčkal na vakcínu Valneva. Je to vlastně mrtvý virus, který se vpravuje do organismu. Nejsou tam další výrazné příměsi a přípravek by neměl být tak reaktogenní, jako jsou některé vakcíny, které jsou nyní k dispozici,“ popisuje Prymula.

Pediatr Zdeněk Zíma by naopak vakcínu doporučil zejména dětem od 12 let výš. „Předpokládáme, že u mladších bude situace podobná. Je potřeba si otevřeně říci, že kontraindikací k očkování je velmi málo a jedná se jen o případy, kdy je pacient na nějakou složku vakcíny alergický,“ snaží se uklidnit rodiče, kteří s vakcinací váhají.

Evropská léková agentura v současnosti zvažuje i použití vakcíny Moderna pro děti od 6 let. Výrobce požádal o schválení na začátku listopadu, rozhodnutí padne za jeden až dva měsíce.

Tagy: