Šéf Nexen Tire na Lounsku přislíbil zvýšení mezd. Firmu tlačí do kouta stávka pracovníků

Nexen Tire na Lounsku zvýší mzdy zaměstnanců. Ve vyjádření pro CNN Prima NEWS to přislíbil ředitel podniku Kim Soo Cheol. Vedení původem jihokorejského producenta pneumatik tím reaguje na stávku pracovníků zahájenou v úterý ráno. Zaměstnanci už několik let požadovali vyšší mzdy i příplatky za přesčasy. Ředitel jim nyní zřejmě vyhoví, zároveň ale uvedl, že škoda, kterou stávka způsobí, bude podle jeho názoru veliká. Firma v regionu zaměstnává 1 100 lidí.

„Navzdory obtížnému ekonomickému prostředí způsobenému pandemií a válkou na Ukrajině společnost Nexen Tire v současné době investuje 900 milionů eur a plánuje zaměstnat celkem 1 400 lidí. Současná vnitřní a vnější ekonomická situace však bohužel není stabilní. Vysoké ceny a vysoké úrokové sazby nás tíží a očekává se hospodářská recese,“ uvedl mimo jiné ve vyjádření pro CNN Prima NEWS ředitel továrny.

„Vyhlídky na ukončení válečného konfliktu na Ukrajině rovněž neopravňují nikoho k optimismu a tato situace těžce dopadá na ekonomiku Evropy, která je naší hlavní prodejní oblastí,“ pokračoval s tím, že společnost je prý na základě produktů vyrobených čistě v České republice v červených číslech.

„Důvodem jsou především rostoucí náklady na logistiku, ceny ropy a z toho plynoucí nárůst nákladů na služby a rostoucí ceny přímých materiálů. Nicméně nadále vyrábíme 15 600 kusů pneumatik denně, a i přes různé překážky společnost pokračuje v investování. V tak zoufalé ekonomické situaci je odborová stávka akcí, která nemůže prospět ani společnosti, ani jejím zaměstnancům,“ mínil ředitel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMATFrancouzské odbory jako Robin Hood. Politikům hrozí odstávkami proudu, školám ho dají zdarma

„Každý z nás má právo na ochranu, ale musíme se zdržet všeho, co by mohlo poškodit každého z nás,“ sdělil Kim Soo Cheol s tím, že očekává, že škoda, kterou utrpí společnost Nexen Tire stávkou, bude velká.

„Odbory bohužel stávkovaly za nepřiměřené požadavky, které neodpovídají situaci podnikání a podmínkám firmy. Od ledna 2022 odbory nereagovaly na přímá jednání se společností a firma zavedla zvýšení mezd u všech zaměstnanců o 4,7 procenta. a různé programy benefitů navzdory obtížné situaci společnosti,“ uvedl.

Mzdy se zvýšily až o pětinu

Podle něj odbory dále tvrdí, že nedošlo k žádnému zvýšení platů. „Ale od roku 2019, prvního roku provozu závodu, společnost zlepšila svůj systém zvyšování mezd a benefitů a bude i nadále komunikovat se zaměstnanci,“ tvrdí ředitel. Podle něj se od roku 2019 výše mzdy u 98 zaměstnanců z výroby zvýšily o 13,4 procenta a celkově o 19,9 procenta ve srovnání s rokem 2019, a to za dobu tří let.

„Samozřejmě, jsou mezi nimi především lidé, kteří pracovali bez absencí a jsou hodnoceni jako vynikající. Společnost v tomto směru dává najevo, že si váží loajálních zaměstnanců. Stávka je jistě právem zaměstnanců, ale je třeba zdůraznit, že při realizaci práva stávkovat má zaměstnanec i povinnosti. Stávkující by měli respektovat rozhodnutí nestávkujících neúčastnit se stávky a zároveň striktně dodržovat příslušné právní předpisy,“ doplňuje ředitel, který ale přislíbil navýšení mezd.

„Kromě toho společnost v současné době připravuje a realizuje zvýšení mezd k 1. březnu 2023. Budeme postupovat s ohledem na ekonomické podmínky, jako je zisk a ztráta společnosti, ceny a míra nezaměstnanosti,“ doplnil Kim Soo Cheol.

Tagy: