Ostuda s plakáty i krádeže ukrajinských spotřebičů. Co přinesly oslavy na Rudém náměstí?

Na Rudém náměstí v Moskvě za přítomnosti ruského prezidenta Vladimira Putina proběhla vojenská přehlídka k 77. výročí vítězství ve druhé světové válce.

Projev Vladimira Putina na Den vítězství

Na první pohled ruské oslavy na Rudém náměstí u příležitostí Dne vítězství 9. května nevybočily z tradice. Při detailní analýze ale najdeme hned několik přešlapů, kterých se organizátoři dopustili. Ukrajinci v této souvislosti zveřejnili video parodující celou akci.

Omyl s fotkou Bonnie a Clydea

Oslavy Dne vítězství nezahrnují v Rusku jen projev prezidenta a vojenskou přehlídku. Po oficiální části následoval koncert, na němž zněly ryze vlastenecké písně. Když došlo na skladbu Kdyby nebyla válka, promítali pořadatelé na pódiu fotky párů, které rozdělila druhá světová válka.

Jenže najednou se za zpěváky objevil snímek amerického zločineckého páru Bonnie a Clydea. Úmyslné ruské pochybení se ihned stalo hitem internetu. Bonnie Parkerová a Clyde Barrow byla dvojice z 30. let 20. století, která je známá pro své bankovní loupeže, během nichž zabili nejméně devět policistů. Údajně měli na svědomí i několik civilních obětí. Zločinci byli nakonec chyceni a 23. května 1934 zabiti v americké Louisianě.

Hackeři se nabourali do televizního progamu

Přenos z ruských oslav k příležitosti 77. výročí konce druhé světové války zkomplikoval mimo jiné útok hackerů. Ti od začátku invaze na Ukrajinu dráždí ruského agresora například nabouráváním se do zabezpečených serverů vlády a zveřejňováním tajných informací. Během přehlídky ale miliony Rusů zaznamenaly v digitálním televizním programu zprávu odsuzující Putinovy válečné zločiny na Ukrajině. Zároveň na prokremelském webu část redakce zveřejnila hesla namířená proti ruské hlavě státu.

Tank a vrtulníky kradou pračky

I když jsou Ukrajinci pod tlakem ruské armády a na jejich města dopadají rakety, během oslav Dne vítězství je neopustil smysl pro humor. Záběry z vojenské přehlídky upravili tak, že tanky nebo vrtulníky převážejí domácí spotřebiče. Jde o zjevnou narážku na krádeže a rabování obchodů ze strany ruských okupantů na Ukrajině. Krátké video zveřejnili na Twitteru.

Snímky amerických nebo finských vojáků

Lidé na sociálních sítích rovněž začali sdílet nesrovnalosti na plakátech, které visely v Moskvě. Na jednom billboardu je například americký mariňák na ostrově Guam. Ten byl během války v roce 1941 obsazen Japonci, kteří jej ovládali následujících třicet měsíců. Během okupace byli Guamané popravováni, znásilňování a mučeni, museli se věnovat nuceným pracím. Opětovného ovládnutí ostrova Američany 21. června 1944 si obyvatelé připomínají jako Den osvobození. Snímek vojáka je právě z roku 1944.

Na dalších obrovských plakátech byli například finský voják z roku 1943 nebo posádka německého válečného letectva Luftwaffe, odnože kombinovaných německých vojenských sil známých jako Wehrmacht během druhé světové války.

Jiné plakáty, které visely po Moskvě v předvečer 9. května, „zdobil“ ukrajinský pilot Petro Dzjuba. Podle ukrajinských webů zničil během druhé světové války 16 německých nacistických letadel. Zemřel v roce 1965. Během invaze ruská armáda vybombardovala jeho dům v Konstantinovce v Doněcké oblasti a hřbitov v Charkově, kde zesnulý pilot leží.

Putin a problémy s projevem

Bez komplikací se neobešel ani projev ruského prezidenta Vladimira Putina. Politolog a spolupracovník CNN Prima NEWS Jiří Just byl přímo na Rudém náměstí a popsal pár přešlapů hlavy státu. „Během projevu několikrát pokašlával a měl problém s listováním papíry,“ uvedl Just. Ani dlouhé týdny připravovaná řeč na v Rusku nejvýznamnější státní svátek se tak nepovedla podle představ.

Tagy: