Expert přímo z Moskvy: Putin neměl v očích blesk vítěze, diváci ale byli nadšení

Záběry z vystoupení Vladimira Putina na Rudém náměstí v Moskvě v Den vítězství 9. května

Just a Šándor o přehlídce na Rudém náměstí

Politolog a spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just se osobně zúčastnil vojenské přehlídky na Rudém náměstí při příležitosti oslav Dne vítězství. Podle něj ruský prezident Vladimir Putin nevypadal nemocně, s přítomnými diváky však nadšení při pochodu své armády nesdílel.

„Putin nevypadal nijak choravě. Během projevu ale několikrát pokašlával a měl problém s listováním papírů. Překvapilo mě, že když kolem jeho tribuny defilovala ruská armáda, nepůsobil nadšeně. V jeho očích nebyl blesk vítěze nebo hrdého člověka. Spíš vše pozoroval, ale ne s nadšením. To bylo naopak vidět u diváků, když vítali vojáky a mávali rudými praporky,“ popsal přímo z Moskvy Just.

Spekulace o zdraví ruského prezidenta Vladimira Putina v posledních týdnech sílily. Podle webu Project Media, který je v Rusku zablokován, má rakovinu štítné žlázy a neustále ho doprovází speciální lékařský tým. Když stál o Velikonocích v moskevském chrámu katedrály Krista Spasitele po boku starosty města Sergeje Sobjanina, kousal se do rtu a vypadal nejistě.

Lékaři mohli dát Putina dohromady

Na dalších záběrech z konce dubna, které zveřejnil web Visegrád 24, je prezident zachycen krátce předtím, než přivítá svého běloruského spojence Alexandra Lukašenka. Šéf Kremlu si drží jednu ruku na hrudi a druhou svírá v pěst. Nepřirozeně Putin vypadal také na schůzce s ruským ministrem obrany Sergejem Šojguem.

„Na přehlídce ale působil vyrovnaně, nebyly na něm vidět velké známky nemoci, jak se spekulovalo,“ okomentoval záběry z místa bezpečnostní analytik Andor Šándor.

Rusista a komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák nevěřil spekulacím, že Putin možná ani nevystoupí. „Ruská lékařská věda je jistě tak daleko, aby dala prezidenta na kratší projev dohromady. Spekulace o zdraví se odvozují jen od sekundárních signálů podle počtu doktorů v jeho blízkosti před dvěma lety a dnes. Může to signalizovat cokoliv, ale Putinovo zdraví je předmětem státního tajemství. Dokud bude u moci, pravdu se nedozvíme,“ podotkl.

Opatření na místě byla mimořádně přísná, na Rudé náměstí nesměli náhodní návštěvníci. Diváci museli mít speciální pozvání a projít několika formami kontrol, včetně bezpečnostních rámů. „To samé se týkalo novinářů, kteří museli na tři PCR testy na covid. I když nemoc v Rusku oficiálně neexistuje, tak na Rudém náměstí asi řádí,“ rýpnul si Just.

Putin: Západ chystal invazi do Ruska

Putin na přehlídce k výročí konce druhé světové války v Moskvě prohlásil, že obrana vlasti je nejposvátnější povinností – a za vlast nyní bojují ruská vojska v Donbasu. Invazi na Ukrajinu označil za jediné správné rozhodnutí a za reakci na postup západních zemí.

„Na Donbase docházelo k potlačování (ruskojazyčných) lidí, přitom jsou to naše historické země. Nebezpečí rostlo každým dnem, Rusko varovalo před agresory. Přijali jsme jediné správné rozhodnutí suverénního státu,“ prohlásil Putin na Rudém náměstí.

Rusko podle něj vždy usilovalo o vytvoření systému rovnoprávné bezpečnosti, Západ ale nevyslyšel ruské návrhy, a to svědčí o tom, že ve skutečnosti měl jiné plány, dodal Putin. Tvrdil také, že Kyjev chystal kárnou operaci v Donbasu a vpád na anektovaný Krym, NATO podle něj začalo na území u ruských hranic aktivně rozvíjet vojenskou infrastrukturu.

Tagy: