Odborníci bijí na poplach. Děti trápí duševní problémy, přibývá sebevražd mladistvých

Záchranáři stále častěji vyjíždějí k sebevraždám nezletilých

Přibývá sebevražd mladistvých

Záchranné složky vyjíždějí k sebevraždám nezletilých stále častěji. Podle odborníků je dětské duševní zdraví v největším ohrožení za posledních několik let. Navíc upozorňují, že tento smutný trend bude pokračovat i dál.

Na konci ledna vlak na trati mezi Stochovem a Kamennými Žehrovicemi srazil nezletilou dívku. Na místě zemřela. Skokem pod vlak se rozhodla spáchat sebevraždu. Uteklo jen pár dní a záchranáři spěchali na Smíchovské nádraží v Praze. Tam pod rozjetý vlak skočila teprve 15letá dívka. I tento případ skončil tragicky a na jeho konci byl zbytečně zmařený život.

„Kriminalisté na případu stále pracují a šetřením bylo zjištěno, že dívka spáchala s největší pravděpodobností sebevraždu,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí pražské policie Richard Hrdina. Osudy nezletilých už se nikdy nedozvíme. Kvůli jejich nízkému věku nám nikdy policisté bližší informace nesdělují.

I pro otrlé záchranáře jsou výjezdy k takovým případům psychicky hodně náročné. Petra Homolová pracuje jako záchranářka už 15 let. A i po tolika letech ve službě jí takové výjezdy vždy zasáhnou. „Po přečtení výzvy, kde se vyjíždí ke srážce osoby vlakem, tak je to od samého začátku stresující. Nemusíme si nalhávat, že když dojde ke srážce vlaku a osoby, tak že ta zranění jsou velmi vážná mnohdy smrtelná a devastující, takže opravdu je to stres,“ popsala záchranářka.

Podle odborníků bude tento smutný trend i nadále pokračovat. „Přibývá nejenom dokonaných sebevražd, ale obecně u pacientů pozorujeme vysoký výskyt sebevražedných myšlenek. Dětské duševní zdraví je v současné době v největším ohrožení, v jakém bylo za posledních několik desítek let,“ uvedl ředitel dětské psychiatrické nemocnice Opařany Michael Goetze.

Důvodů je několik. Například izolace kvůli covidu anebo také kritický nedostatek dětských psychiatrů a psychologů. „Je málo pomoci, málo se o duševních nemocech mluví – jak ve škole, tak doma,“ uzavřela psycholožka Zuzana Duchová. A situace se zřejmě nezlepší ani v dalších dnech a měsících. Odborníci proto radí, abychom nebyli svědky podobných smutných událostí, ať  zkusíme být více všímaví ke svému okolí.

Tagy: