Odchod Pirátů z vlády není na stole, řekl Bartoš. Ukázal na volební neúspěch celé koalice

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)

Odstoupilo pirátské předsednictvo. Co bude se stranou dál?

Odchod Pirátů z vlády není na stole, řekl vicepremiér a končící šéf Pirátů Ivan Bartoš novinářům před úterní schůzkou s premiérem Petrem Fialou (ODS) na úřadu vlády. Vysvětlil to tím, že nikdy nespojoval krajské volby se setrváním v kabinetu. „Vláda má také před sebou řadu úkolů, které ještě zbývá splnit, například zákon o podpoře bydlení,“ uvedl Bartoš. V plnění slibů podle něj musí kabinet přidat, protože volby sice byly políčkem pro Piráty, neuspěla ale žádná z koaličních stran.

Po volebním neúspěchu Bartoš o víkendu oznámil, že s celým vedením končí v čele Pirátů. Nechápe to však jako důvod, aby opustil také post vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. „Ve vládě není předsedkyně jedné z koaličních stran, vicepremiér (Vlastimil Válek, TOP 09) není předseda koaliční strany,“ podotkl.

ČTĚTE TAKÉ: Maláčová chce vést SOCDEM. Vykročila proti „neschopné a prolhané“ vládě, přidal se i Zaorálek

Bartoš upozornil, že ve volbách se ukázala obrovská dominance opozičního hnutí ANO v regionech, ale také vzestup komunistů a extremistů. „Chci probrat priority, které by vláda měla akcentovat, abychom se po volbách nedívali, jak Babiš skládá vládu s SPD a komunisty. Myslím, že si to tato země nezaslouží,“ uvedl.

Piráti podle Bartoše nejsou na odchodu z vlády. „V rámci koaliční smlouvy jsme dali nějaký slib lidem. Krajské volby jsem s účastí Pirátů ve vládě nespojoval, není to na stole,“ uvedl. Připomněl, že koncem roku 2021 bylo pro koaliční smlouvu 82,1 procenta Pirátů. „Já bych se nebavil o tom, že Piráti odcházejí z vlády, pojďme se pobavit o výsledku těch voleb, co pro nás znamená, kam vláda jako celek musí namířit svou činnost, aby se ten výsledek neopakoval,“ dodal.

Ohledně toho, zda by se odchod z vlády mohl stát tématem kandidátů na jeho nástupce v čele Pirátů, nechtěl předbíhat. „Zatím nikdo neoznámil kandidaturu na předsedu a já bych tímto směrem neuvažoval. My děláme věci, které jsou správné, ne ty, které jsou pragmaticky výhodné,“ uvedl Bartoš. Vláda má před sebou velké úkoly z programového prohlášení, které nejsou hotové, dodal.

Piráti ve volbách propadli

Piráti o víkendu zaznamenali největší propad ze všech stran a přišli o 96 krajských zastupitelů z 99, zůstali jim jen tři v Plzeňském kraji. Neúspěšní byli i v červnových evropských volbách. V sobotu se předsednictvo původně rozhodlo dát své funkce k dispozici s tím, že nechá hlasovat členy o vyslovení důvěry. V neděli pozdě večer ale celé předsednictvo oznámilo, že rezignuje, Bartoš znovu kandidovat do čela strany nebude. Nové vedení vyberou Piráti 9. listopadu. Část z nich znovu otevřelo debatu o smysluplnosti setrvání ve vládě.

V pětikoaličním kabinetu Piráty vedle Bartoše reprezentuje ministr zahraničí Jan Lipavský a jako nestraník ministr pro legislativu Michal Šalomoun. Podle něj by pro Piráty nedávalo smysl odcházet z vlády od nedokončené práce. Vládní angažmá Pirátů s tím, že odvádějí dobrou práci, hájí i Lipavský. Ve dvousetčlenné Sněmovně mají Piráti čtyři mandáty z celkových 108 provládních.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Bartoš dostal od spolustraníků těžkou sodu, říká Valeš. ODS podle něj řeší ďábelské dilema

Tagy:
stůl politika Petr Fiala volby Ivan Bartoš Česká pirátská strana krajské volby vláda politický proces politické strany a hnutí